İSTANBUL - SÜMEYYE DALKILINÇ

Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu, Toshiba TV biriminin satışında Vestel'in adının geçmesine ilişkin, "Görüşmeler devam ediyor. Bu önümüzdeki ay içerisinde teklifleri vereceğiz. İnşallah nasip olur. Sayın bakanımız da 'marka desteklerimiz var' dedi. Devlet de, hükumet de bize destek olursa dünya markasını satın alacağız." dedi.

Zorlu, Vestel'in Toshiba TV biriminin satışını değerlendirme aşamasında olduğuna ve şirketin büyüme stratejisi doğrultusunda görüşmelerde bulunduğuna ilişkin Vestel Şirketler Grubu'nun yaptığı açıklama ile ilgili AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

Toshiba ile görüşmelerinin devam ettiğini belirten Zorlu, "Bu önümüzdeki ay içerisinde teklifleri vereceğiz. İnşallah nasip olur. Sayın bakanımız da 'marka desteklerimiz var' dedi. Devlet de, hükümet de bize destek olursa dünya markasını satın alacağız. Marka olmak kolay bir olay değil. Ama bugün Çin, şu anda çok büyük destekleme yapıyor. 3 milyar dolar, 2 milyar dolar veriyor, bir markayı ya da onun fabrikalarını satın alıyor. Bizim de bunu yapmamız lazım. Koşmak için bazı hazır şeyleri kapmamız lazım." şeklinde konuştu.

Başbakan Binali Yıldırım tarafından açıklanan Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerine yönelik yatırım ve kalkınma hamlesinden sonra, yaptığı "Grup olarak, orta ve uzun vadede üretim tesislerimizi Doğu ve Güneydoğu'ya taşımayı düşünebiliriz" açıklamasının hatırlatılması üzerine Zorlu, "Bir fizibilite hazırladık. Bunu ilgililere sunacağız. Eğer bizim için fizibil olursa Doğu'da, Güneydoğu'da fabrika kurmamak için bir neden görmüyoruz." ifadelerini kullandı.

"Türkiye ev tekstili konusunda bir marka haline geldi"

Ahmet Nazif Zorlu, Türkiye'nin ev tekstili konusunda bir marka haline geldiğini belirterek, Zorlu Grubu olarak tekstilde 1 milyar dolar civarında ciroları bulunduğunu, 60'a yakın ülkeye ihracat yaptıklarını, kilogram başına ihracat değeri 100 doları bulan ürünleri olduğunu anlattı.

İş adamlarına taklidi bırakarak, inovasyon ve Ar-Ge'ye önem vermeleri, daha kaliteli mal yapmaları çağrısında bulunan Zorlu, grup olarak geçen yıl 250 milyon dolarlık tekstil ihracatı gerçekleştirdiklerini, 2017'de de bu rakamın yüzde 10 üzerine çıkmayı hedeflediklerini bildirdi.

"(Karayel) Orta Doğu pazarına ihracat yapmayı planlıyoruz"

Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Zorlu, İran pazarında olduklarını ve bu pazara yönelik hedeflerini büyüteceklerini de ifade ederek, "Orada fabrika kurma gibi olaylar olabilir. Elektronik tarafında... Tekstil tarafında denedik ama bugün tekstil tarafında hazır ürün satmak çok daha faydalı. Elektronik tarafında ise beyaz eşyada... Bunlar görüşülüyor. Ama orada iyi ortak bulabilirsek..." diye konuştu.

Enerji sektöründeki yatırımlarının da devam ettiğini vurgulayan Zorlu, yenilenebilir enerjide Osmaniye'de 235 megavat rüzgar santralleri bulunduğunu, bu yatırımlarının güneş ve rüzgarda devam edeceğini söyledi.

Zorlu, Karayel İnsansız Hava Aracı'nın Doğu'da uçmaya devam ettiğini, bu alanda ihracata başlayacaklarını ifade ederek, Orta Doğu pazarına ihracat yapmayı planladıklarını kaydetti. Zorlu, Karayel'de bu yıl ihracata başlayıp başlamayacakları sorusuna, "İnşallah." yanıtını verdi.

Kaynak: AA