ANKARA - Göksel Yıldırım

Nurol Makina, "kendi sınıfında yeni bir çağ açacağı" belirtilen yeni 4x4 zırhlı aracını ilk kez sergilemeye hazırlanıyor.

Savunma sanayisinde kara araçları sektöründe adını duyuran Nurol Makina, özgün zırhlı platformlarıyla 13. Uluslararası Savunma Sanayii Fuarında bu alandaki iddiasını ortaya koyacak.

Şirket, 9-12 Mayıs'ta gezilebilecek fuarda "NMS" adıyla yeni bir 4x4 zırhlı aracın tanıtımını gerçekleştirecek. Prototip aşamasındaki aracın kendi sınıfında yeni bir çağ açacağı, geliştirilerek ileride pek çok yenilikle donatılacağı belirtildi.

Nurol Makina'nın özgün olarak ürettiği askeri şasi üzerine tasarlanan araç, bağımsız süspansiyonlu, sürekli 4 çeker, kendinden CTIS (merkezi lastik şişirme) sistemine sahip bulunuyor.

Ağırlığı 8 ton olan araç, 4 tonluk taşıma yapabiliyor. Birçok koruma standartlarına sahip araç, kullanıcı isteklerine bağlı olarak, ilave zırhla daha yüksek koruma seviyelerine çıkartılabiliyor. Aracın mayın koruma seviyesi teker ve göbek altında 6 kilogram TNT patlamaya dayanabilecek şekilde tasarlandı.

Aracın diğer bir özelliği ise aynı gövde üzerinde çeşitli değişiklikler yapılabilmesine imkan tanıyor olması. Araç personel taşıyıcı olarak üretilmiş olsa dahi sonradan arka kısmı açık ve kapalı kasa haline dönüştürülebiliyor. Dönüş yarıçapının 6 metre olmasının meskun mahal operasyonlarında avantaj sağladığı belirtiliyor.

Yeni versiyon Ilgaz

Emniyet Genel Müdürlüğü envanterine giren Ilgaz aracının ikinci versiyonu Ilgaz 2 Zırhlı İç Güvenlik Aracı da IDEF'te ilk kez sergilenecek. Araç, kullanıcı ihtiyaçlarına göre yenilenmiş haliyle fuarda boy gösterecek.

Zırhlı araç tasarımı ve geliştirilmesi üzerine edinilen tecrübe ve deneyimlerle kısa sürede tasarlanan ve ilk partisi üretilen Ilgaz 2, geçtiğimiz aylarda yurt dışında da kullanıma sunuldu.

Araç, askeri birliklerle güvenlik güçlerinin kamu düzenini tesis etme, ani müdahale, yasa dışı gösteri ve toplumsal olaylara müdahale gibi görevlerde kullanılabiliyor.

Zırhlı personel taşıyıcı

Nurol Makina'nın ilk kez görücüye çıkaracağı bir diğer ürün Ejder Kunter Zırhlı Personel Taşıyıcı olacak.

Araç, güvenlik güçlerinin hizmetindeki Ejder TOMA araçlarıyla kullanılabilecek konseptte tasarlandı. Zırhlı personel taşıyıcı araç, Ejder TOMA ile birlikte sergilenecek.

Nurol Makina’nın özgün tasarımı olan ve sistem tasarımı kullanıcı istekleri doğrultusunda (4x4, 6x4 ve 6x6) konfigüre edilebilen Ejder Kunter Zırhlı Personel Taşıyıcı Aracı, Ejder Kunter Zırhlı Kamyon şasisi üzerine yerleştirildi.

TOMA’nın oldukça gelişmiş versiyonu olan, daha yüksek balistik koruma, askeri şasi ve 4x4 çekiş özelliklerine sahip Ejder TOMA da, Ejder Kunter şasisi üzerine entegre edilmiş bir çözüm olarak fuarda yerini alacak.

Amiral gemisi Ejder Yalçın

Fuarda, geçtiğimiz aylarda ilk ihracatı bir Kuzey Afrika ülkesine yapılan ve Nurol Makina'nın amiral gemisi olan Ejder Yalçın 4x4 TaktikTekerlekli Zırhlı Aracı (TTZA) da yer alacak.

Sınıfında en yüksek balistik ve mayın korumaya sahip zırhlı muharebe aracı Ejder Yalçın TTZA, yüksek güvenlik riski taşıyan muharebe alanlarında silahlı kuvvetler ve güvenlik güçlerine taktik anlamda üstünlük sağlıyor.

Nurol Makina, yerli ve yabancı kullanıcılar tarafından Ejder Yalçın TTZA’ya yönelik talebi karşılamak için üretim kapasitesini son 4 yılda 5 kat artırdı. Ejder Yalçın TTZA aracı, fuarda savunma sanayisinin önde gelen yerli firmalarının stantlarında da görülebilecek.

Artırılmış gerçeklikle zırhlı araç deneyimi

Nurol Makina, IDEF'te tanıtım faaliyetleri açısından da bir ilki hayata geçirecek.

Ejder Yalçın TTZA aracının artırılmış gerçeklik ve sanal gerçeklik uygulamalarını ziyaretçilerin ilgisine sunacak.

Bu teknoloji sayesinde standı ziyarete gelenlerin Ejder Yalçın TTZA aracını test ediyormuş gibi hissedeceği, kafa hareketleriyle aracın içini 360 derece görebileceği bildirildi.

Kaynak: AA