ANKARA - NAZLI YÜZBAŞIOĞLU

Zeytin Dalı Harekatı'nda gelinen son durumu değerlendiren güvenlik uzmanları, zorlu saha şartları ve terör örgütlerinin muhtemel tuzaklarına rağmen doğru planlama ve birliklerin özverisi sayesinde harekatta önemli ölçüde yol katedildiği görüşünü paylaştı.

Uzmanlar, Zeytin Dalı Harekatı'nda Türk Silahlı Kuvvetlerinin ve Özgür Suriye Ordusu'nun (ÖSO), harekatın ilk 4 gününde terör örgütleri karşısında ilerleyişini AA muhabirine değerlendirdi.

Zeytin Dalı Harekatı'nın dikkate alınması gereken çok belirgin parametreleri olduğunu vurgulayan güvenlik ve strateji uzmanı Abdullah Ağar, "İnsanlar film, dizi izler gibi, bilgisayar oyunu oynar gibi harekatı algılamaya çalıştılar. Oysa bu gerçek. Çok zor bir harekat. Karşınızdaki teröristleri görmüyor musunuz?" ifadesini kullandı.

Terör örgütlerinin silahlı varlığına, dağ kadrosuna, Afrin ve diğer alanlardan kendi bünyesine katıp ideolojik olarak yetiştirdiği ve silahlandırdığı unsurlara dikkati çeken Ağar, şunları söyledi:

"İkinci parametre şu, burada general kış, general doğa, general toprak. Yani arazi ve iklim koşulları harekat için çok önemli. Üçüncü parametre ise tahkimat. Yani PKK'nın üç farklı alanda tanımlayabileceğimiz hazırlıklı tahkimatı var. Yani dağlarda, meskun mahallerde ve dağlara göre engebesi daha az yerlerde. Yani Fırat Kalkanı arazisine yakın arazilere tahkimatı var. Her tahkimatın karakteri değişik ama tanımlamaları aynı. Yani hendekler, menfezler, tüneller, mazgallar, barbakanlar ve koruganlar var. Hatta bu koruganların yapılmasında bazı alanlarda batılı ülkelerin güvenlik güçlerinden destek aldıkları dahi biliniyor."

Harekatın çok zor şartlara rağmen çok iyi ilerlediğini ancak süreçte çeşitli manipülasyonların da ortaya çıkabileceğini vurgulayan Ağar, şöyle devam etti:

"Zeytin Dalı Harekatı bir savaş filmi, bir savaş dizisi değil. Bilgisayar oyunu değil. Bu harekat gerçek. Burada bir tane canınız var. Bu canı kaybettiğiniz zaman bitersiniz. Bilgisayar oyunlarındaki gibi yüz tane, üç yüz tane canınız yok. Burada Mehmetçik yalın gerçeği bilerek hareket ediyor. Filmlerde kahramanlar hiçbir zaman ölmez ama gerçek hayatta hep kahramanlar ölür."

"Silahlı Kuvvetler zor şartlara rağmen ilerliyor"

Güvenlik politikaları uzmanı Mete Yarar da Zeytin Dalı Harekatı'nda şu ana kadar elde edilen başarının üç ana nedeni olduğunu söyledi. Yarar, "Birincisi, silahlı kuvvetler harekata ciddi bir güçle başladı. Hatırlayalım, ilk gün 72 uçağın katıldığı, 108 hedefin imha edildiği bir operasyon yapıldı. Böyle bir sayı normalde büyüklük açısından baktığınızda korkunç bir rakam. Bu baskının etkisini unutmamak lazım." dedi.

Yarar, sahadaki şartlara dikkati çekerek, Silahlı Kuvvetlerin zor şartlara rağmen ilerlediğini ifade ederek, şöyle dedi:

"Karşınızda terörist var. İlerlerken karşınızda bir terörist varmış gibi ilerlemek, her bastığınız adımda bir mayın var mı yok mu, el yapımı patlayıcı var mı yok mu diye arama yaparak ilerlemek zorundasınız. O yüzden bu iş o kadar kolay değil. Buna gece eksi derecelere düşen hava sıcaklığını, yağmur altında olduğunuzu, ısınmak için bile en ufak ateş yakamadığınızı ve üç günden beri hiç dinlenmeden ilerlediğinizi düşündüğünüzde aslında bu işin çok da kolay olmadığını, büyük bir başarı hikayesi olduğunu söylemek gerek."

"Bir mayını yakın temasta tespit edebilirsiniz"

Emekli Tümgeneral Ahmet Yavuz da Zeytin Dalı Harekatı'nın iyi planlandığına işaret etti.

Harekatın kış şartlarında yapıldığına ve hava koşullarına da bağlı olduğuna dikkati çeken Yavuz, bunun özellikle zırhlı araçların harekatını da etkileyebileceğini belirtti. Bölgenin yol şebekesi bakımından da zayıf olduğunu söyleyen Yavuz, "O bakımdan harekatın bugünkü seyrine bakarak çok hızlı ilerlediğimizi söylemek doğru olmaz. Önümüzdeki günlerde YPG'lilerin buraları boşaltıp gitmeme olasılığı da var." diye konuştu.

Esas tehlikenin terör örgütlerinin tuzaklama yoluna gitmesi olduğuna dikkati çeken Yavuz, "Tespit edilebilen hedefleri siz tespit edip, ateş destek vasıtalarınızla etkisiz hale getirebilirsiniz. Ama bir mayını, el yapımı patlayıcıyı ancak gözle görerek ya da cihazlarınızla yakın temas esnasında tespit edebilirsiniz. Henüz bu tür tehditlerle yazık ki nasıl karşı karşıya olduğumuz belli değil. Dolayısıyla, 'hızlı ilerliyor, gayet iyi gidiyor' şeklinde tanımlamalar bir yanıyla doğru ama bir yanıyla da tedbirsiz bir yargıya yol açar." sözlerine yer verdi.

Kaynak: AA