İstanbul’da yürütülen KCK operasyonunun akademisyen ve fikir insanlarına uzanması tartışma yarattı. Operasyonun ikinci dalgasında Prof. Büşra Ersanlı’nın yanı sıra ifade ve fikir özgürlüğü mücadelesinden dolayı hayatları cezaevlerinde geçmiş Zarakolu Ailesi de gözaltına alındı. 

KCK soruşturmasının geçen 4 Ekim’deki ‘birinci dalgasında’, dünyaca ünlü yayıncı ve Belge Yayınevi’nin sahibi Ragıp Zarakolu’nun oğlu Deniz tutuklanmıştı. Deniz Zarakolu’na, 6 Ekim’de çıkarıldığı savcılıkta, iki ayrı gizli toplantıya katıldığı sorusu yöneltildi. Zarakolu, belirtilen bu tarihlerin ilkinde İstanbul dışında, ikincisinde ise hastanede bulunduğunu söyledi. BDP PM üyesi Zarakolu’nun BDP binasına girerken çekilmiş resimleri gösterildi.
‘İkinci dalgada’ bu kez Ragıp Zarakolu gözaltına alındı. Zarakolu, geçen mart ayında da KCK davası ile ilgili yayımladığı bir kitap nedeniyle 16 bin TL para cezasına çarptırılmıştı. 

12 Mart’la başladı 
Ragıp Zarakolu, 68’li yıllarda gençlik hareketinin içerisindeydi. Doğan Özgüden ile birlikte ‘Ant’ dergisi ve yayınlarının başındaydı. Cezaevi ile ilgili ilk tanışıklığı, 12 Mart darbesinden sonra gerçekleşti. Bir grup aydının TKP ile ilişkilendirildiği davada beş ay yattı. Sonra Ant’ta yayımlanan Vietnam konulu bir yazıdan ötürü yeniden tutuklandı. Hayat arkadaşı Ayşe Nur Zarakolu da içerideydi. Ziverbey Köşkü’nde işkenceden geçirildiler. 

1974 yılında çıkarılan siyasi aftan sonra tahliye edildiler. Zarakolu ailesi, üç yıl sonra Belge Yayınları’nı kurdu. ‘Demokrat’ gazetesinin başına geçti. 1982’de Demokrat’taki görevinden ötürü tutuklandı. Oğlu Deniz, annesi Ayşe Nur ile birlikte babası Ragıp’ın ziyaretlerinde büyüdü. Bazen de babası Ragıp ile annesini ziyaret ediyordu.
Zarakolu, bir grup aydınla el ele vererek, İnsan Hakları Derneği’nin (İHD) kuruluşuna katıldı. Daha sonra Türkiye Yayıncılar Birliği Yayımlama Özgürlüğü Komitesi’nin başına getirildi. 

90’lar her sosyalist ve demokrat için olduğu gibi, Zarakolu ailesi için de zorlu ve çileli geçti. Ömrü DGM’ler önünde tüketilen Ayşe Nur Zarakolu en son kansere yakalandı. Ve 2002’de hayatının son demlerinde, Uluslararası Yayıncılar Birliği Ödülü’ne layık görüldü. Ragıp Zarakolu, eşinden sonra yayıncılık mücadelesini tek başına yürüttü. Türkiye’de her ne kadar hapisler, cezalar ve davalarla ‘karşılık’ görse de Avrupa, aydına sahip çıkmayı bildi. Norveç Yazarlar Birliği ve Norveç Kültür Bakanlığı, 2005’te ‘İfade Özgürlüğü Ödülü’nü Zarakolu’na verdi. İki yıl sonra da Uluslararası Yayıncılar Birliği, Türkiye Yazarlar Birliği ve Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ödüllerine layık görüldü. 

KCK kitabına da ceza 
Ragıp Zarakolu’nun en son aldığı ceza, ne tesadüftür ki, yazar Mehmet Güler’in kaleme aldığı ‘KCK Dosyası / Küresel Devlet ve Devletsiz Kürtler’ isimli kitap oldu. Bu yıl mart ayında biten dava sonucunda Güler’e 15 ay hapis, Zarakolu’na da 16 bin TL para cezası verildi.
Ve 4 Ekim’de İstanbul’u kapsayan KCK operasyonu kapsamında tutuklanan isimlerden biri de, 35 yaşındaki akademisyen oğlu Deniz Zarakolu oldu. Ragıp Zarakolu, 
“Oğlumu rehin aldılar” demişti. Ve önceki gün… Oğlunu cezaevinde ziyaret eden Ragıp Zarakolu, ‘İkinci KCK Operasyonu’nda gözaltına alındı.


Prof. Ersanlı’ya 29 yıl sonra yeniden gözaltı
BDP’nin anayasa hazırlık ekibinden Prof. Dr. Büşra Ersanlı, cezaeviyle ilk tanışıklığından tam 29 yıl sonra, önceki gün KCK soruşturması çerçevesinde gözaltına alındı. Ersanlı, 12 Mart darbesinden sonra 2 Nisan 1972’de gözaltına alınmış, Sansaryan Han’da işkence görmüş, iki yılını cezaevinde geçirmişti. 1978’de Boğaziçi Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı’ndan mezun olan Ersanlı, Siyaset Bilimi bölümünde master ve doktora dereceleri aldı. Ersanlı, 1990’dan beri Marmara Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde görevliydi. Resmi tarih, milliyetçilik ve Orta Asya konulu kitapları ve çevirileri bulunan, TESEV’den Helsinki Yurttaşlar Vakfı’na, Kader Dayanışma Derneği’nden Barış Meclisi’ne varıncaya dek çok sayıda sivil toplum örgütüne katkı koyan Ersanlı, en son BDP Parti Meclisi üyeliğine seçilmişti. (İstanbul Radikal