İçinde bulunduğumuz yüzyılda bilgiye ulaşım oldukça kolay hale gelmiştir. İnternet arama motorlarına merak edilen veya öğrenilmek istenilen hususlar yazıldığında bir çok içerik kullanıcıların bilgisine sunulmaktadır. Kamu kurumları, vatandaşların devlet hizmetlerine ulaşımının kolay hale gelmesi için teknolojik gelişmelere paralel olarak çalışmalar yapmaktadırlar. E-Devlet üzerinden adli sicil belgesinin alınması, askerlik durum belgesinin sorgulanması/alınması, sürücü belgesi ceza puanının sorgulanması ve benzeri gibi kamu hizmetlerinin bir tık ötede olması para ile ölçülemeyecek kadar değerli olan zamanın verimli kullanılmasını beraberinde getirmektedir.

 Adalet Bakanlığı'da teknolojik gelişmelere paralel olarak vatandaşların taraf oldukları dosyalara erişim sağlamalarını, avukatların bürolarından dava açmalarını, eksik kalan harçların UYAP Avukat portalından yatırılması gibi bir çok olumlu çalışmalar yapmıştır.

 Bilgiye ulaşımın bu kadar kolay olduğu çağımızda, dava açan veya taraf olduğu dosyada davalı, müdahil, müşteki, katılan, sanık ,müşteki sanık gibi sıfatları taşıyan vatandaşların adliyeleri arayarak telefonla bilgi talep etmeleri vak'idir. Açmış oldukları davalarda taraf olan vatandaşların, e-devlet üzerinden e-imza veya e-devlet şifresi ile istedikleri bilgilere ulaşmaları mümkündür. Hatta, e-imza sahibi olan vatandaşlar dava dosyasının muhteviyatına erişmektedirler. Adliyede dosyası bulunan kişilerin teknolojik nimetlerden yararlanmayıp adliyeleri arayarak tarafı olduğu dosya hakkında bilgi talep etmeleri, zaten yoğun olan adliyelerin iş yoğunluğunu daha da arttırmaktadır. Özellikle büyükşehirlerde bulunan adliyelerin iş yükünün ne kadar çok olduğunu izah etmek abesle iştigal olacaktır, dolaysıyla işlerin yoğunluğu yetmiyormuş gibi, telefon ile arayarak bilgi talep eden vatandaşlara, telefon ile bilgi vermek zamandan yana büyük bir kayba neden olmaktadır. Telefon ile bilgi talebinde bulunan kişilerin dosyada taraf olup olmadıklarının teyidi de maalesef mümkün bulunmamaktadır. Başkasının kimlik bilgileri ile o kişinin taraf olduğu dosyadan bilgi talebinde bulunmak gayet mümkündür.

 Hülasa; adliyelerdeki iş yoğunluğunun ne kadar çok olduğunu adliye ile işi olanlar ziyadesi ile bilmektedirler. Öyle zamanlar olur ki; adliye personeli mesai bitiminden sonra da çalışmak zorunda kalmaktadır. Yoğunluğun katmerlenmesine neden olacak ve dosyada taraf olup olmadığının teyidi yapılamayan kişiler, dosyadan bilgi istediklerinde bu kişilere bilgi vermeyen adliyeler bulunmaktadır; ama uygulamada birliğin sağlanabilmesi için bu hususun bakanlık tarafından kesinlik kazandırılması gerekmektedir. Dosyada bilgi talebinde bulunan ve dosyada taraf olup olmadığının teyidi yapılamayan kişilere bilgi verilmemeli mi ? Yoksa herhangi bir birimi arayarak istediği hususta kalemden bilgi talep eden kişilere bilgi verilmeli mi ?

Bu hususa ilişkin, Adalet Bakanlığı tarafından uygulamada birlik kazandıracak duyurunun tüm teşkilata iletilmesi önem arz etmektedir.

Konunun önemi ilgililer tarafından dikkate alınıp gerekli düzenlemelerin yapılması dileğiyle.

Memurlar.Net