ANTALYA-Ayşe Yıldız

Türkiye'nin ilk yüz nakli yapılan hastası olan Uğur Acar, operasyonun ardından 6 yılının rüya gibi geçtiğini söyledi.

Antalya'nın Manavgat ilçesi Gebece köyünde dünyaya gelen, henüz bir aylıkken evinde çıkan yangında yüzünün yüzde 90'ında kalıcı hasar oluşan Acar'ın hayatı, 21 Ocak 2012'de gerçekleştirilen Türkiye'nin ilk yüz nakli ameliyatıyla değişti.

Yüzündeki hasar nedeniyle 19 yıl kendisini toplumdan soyutlayan, çocuklar korktuğu için alışveriş merkezlerine, parklara gidemeyen Acar, Akdeniz Üniversitesi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan ile ekibi tarafından gerçekleştirilen nakille yeni görünümüne kavuştu.

Nakilden sonra hayatının değiştiği hastanede iş sahibi olan, girdiği ortamlarda ilgi gören Acar, çocukların kendisini sevmesinin, arkadaşlarının artmasının mutluluğunu yaşıyor.

Yüz naklinde 6. yılını kutlayan Acar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, nakilden önce kalabalık ortamlara, özellikle çocukların fazla olduğu yerlere giremediğini, neredeyse sokağa bile çıkamadığını dile getirdi.

Hayatının zorlu süreçlerden geçtiğini belirten Acar, "Çocuklar beni gördüğünde annesine, babasına sarılıp, ağlıyorlardı. Ben de çok üzülüyordum. Nakilden sonra çok şükür bu tür şeylerle karşılaşmıyorum. 6 yılda değişen hayatımı anlatacak kelime bulamıyorum. İş sahibi oldum, sevenim çoğaldı, çocukların sevgisi arttı. 6 yıl rüya gibi geçti, güzel bir rüya." dedi.

"Hayalim bir yuva kurmak"

Yüz nakli sayesinde kabusa dönen hayatında her şeyin yoluna girdiğini ifade eden Acar, nakil olduğu hastanede iş sahibi olduğunu, 5,5 yıldır kendi ayaklarının üzerinde durabildiğini belirtti.

Kendisinden sonra yüz nakli olanların evlendiğini hatırlatan Acar, şöyle konuştu:

"Türkiye'de ilk olduğum için evlenen kişinin benim olduğumu sanıyorlar. Bursa'da yaşayan arkadaşım Recep Sert evlendi, çocuğu oldu. Televizyonda haberleri çıktı, ertesi günü alışveriş merkezine gittim. 50'ye yakın kişi 'Allah bir yastıkta kocatsın, hayırlı olsun' dedi bana. Oysa ben hala bekarım. Yuva kurmak, evlenmek her bekar insanın hayalidir. Tabii ki hayalim bir yuva kurmak."

Kaynak: AA