ORDU-Eyüp Elevülü

Ordu'da felç olduktan sonra doktorların "yürüyemez" dediği Emre Yurdakul, spor yaparak öğrendiği vücut egzersizleriyle yaşama yeniden tutundu.

Altınordu ilçesinde yaşayan 26 yaşındaki Yurdakul, bir süre cankurtaranlık yaptıktan sonra elektrik tesisatı işi ile uğraşmaya başladı.

Yurdakul, haziran ayında tatil için geldiği memleketi Ordu'da arkadaşlarıyla serinlemek için denize gitti.

Yaklaşık 4 metre yüksekten denize atlayan Yurdakul, yere çakılması sonucu boynunda meydana gelen kırıklar nedeniyle felç oldu. Vücudu hareketsiz hale gelen Yurdakul, ameliyatın ardından fizik tedavi görmeye başladı.

Doktorların ailesine "yürüme şansı yok" dediği Yurdakul, tavsiye üzerine fizik tedavinin yanında spor salonuna gitmeye karar verdi.

Emre Yurdakul, yaklaşık 3 ay önce ailesinin yardımıyla salona gitmeye başladı. Yürüyemeyen ve vücudunu hareket ettiremeyen Yurdakul, eğitmenler eşliğinde yeniden yürümeyi, el ve kollarını hareket ettirmeyi öğrendi.

Haftanın 5 günü yaptığı spor sayesinde havlu bile tutamadığı elleriyle ağırlık çalışmaya başlayan Yurdakul'un en büyük hayali ise arkadaşlarıyla halı sahada tekrar futbol oynamak.

"Yürüyemeyeceğim söylenmiş"

Yurdakul, yüksekten denize atladığını ancak boynunun iki yerden kırıldığını belirterek, boynunun aşağısının, el ve ayaklarının hareketsiz kaldığını anlattı.

Samsun 19 Mayıs Üniversitesi'nde ameliyat olduğunu ve sonrasında bir ay boyunca hareketsiz şekilde yattığını aktaran Yurdakul, Samsun'da bir ay özel bir merkezde yatılı olarak fizik tedavi gördüğünü söyledi.

Ordu'da da özel bir hastanede yaklaşık 2 ay fizik tedavi aldığını söyleyen Yurdakul, doktorunun tavsiyesi üzerine yazıldığı spor salonunda tekrar vücudunun gelişimini sağladığını dile getirdi.

"Kendisi tek başına artık merdivenleri inip çıkabiliyor"

Hastanın tedavi olduğu Medical Park Ordu Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bölümünde görevli Doç. Dr. Özcan Hız, ilk muayenede hastanın kollarında hiçbir hareket olmadığını, bacaklarında ise minimal hareket gözlemlendiğini söyledi.

Hız, hastanın belli bir aşamaya kadar gelebileceği ihtimali üzerinde durduklarını belirterek, "En fazla tekerlekli sandalyede kalabilir, onunla hayatını devam ettirebilir diye düşündük." ifadelerini kullandı.

Genç olması nedeniyle hastanın daha donanımlı merkezlere gitmesi gerektiği üzerinde bir planlama yaptıklarını aktaran Hız, robotik bir cihaza bağlanması amacıyla Yurdakul'un Samsun'da tedavisinin devam ettiğini dile getirdi.

Hız, bacak hareketleri ve oturabilme konusunda iyileşmelerin gerçekleştiğine işaret ederek, "Bu süre içerisinde ayağa kalkabildiğini, birkaç adım atabildiğini öğrendik. Bu bize ilginç geldi. Tabii bunlar nadiren gördüğümüz durumlar." dedi.

Tedavinin iyi sonuçlanmasıyla hastanın bardak tutabilmeye ve çatalla yemek yemeye başladığını anlatan Hız, Yurdakul'un gelinebilecek en iyi noktada bulunduğunu, şimdiye kadar boyun yaralanmaları içerisinde iyileştiğini gördüğü nadir hastalardan olduğunu vurguladı.

Kaynak: AA