Küresel piyasalarda esbak Amerika Merkez Bankası (Fed) Başkanı Janet Yellen'ın açıklamaları sonra oluşan fazlalık iklim bitmeme ederken, yurt içi piyasalar ahit 2015 yılı büyüme verilerini bekliyor. Yellen'ın getiri artırımında davranışlarında ölçülü müşterek sefer izleneceğini tamlayan açıklamalarının peşi sıra yatırımcı riziko iştahının arttığı gözlenirken, Fed Chicago Başkanı Charles Evans'ın da nisanda getiri artırımının şaşırtı olacağını söylemesi toptan piyasalardaki fazlalık havayı destekledi. Söz konusu gelişmelerin etkisiyle hisse piyasalarındaki çabuk yükseliş dikkati çekerken, tahrifat faizleri ve dolar endeksi düştü. Amerika 10 salname tahrifat faizleri esbak yüzdelik 1,80'e derece gerilemesi sonra kapanışta yüzdelik 1,82 seviyelerinde dengelendi. 

Yurt içi piyasalarda ise yatırımcı riziko iştahındaki artma ve dolar/TL'deki düşüşün fazlalık etkisiyle Borsa İstanbul 100 (BIST 100) endeksi, haset yüzdelik 1,45 artışla 82.917,75 puandan tamamladı. Bu gelişmelerle esbak Türkiye'de 10 salname tahrifat faizleri yüzdelik 9,98'le ve 2 salname tahrifat faizleri de yüzdelik 9,95'le biricik haneye geriledi. Dolar/TL ise esbak 2,8251 ile 23 Kasım 2015'ten beri en az seviyeye gerilemesinin peşi sıra şu dakikalarda 2,8380 seviyelerinden muamele görüyor. Analistler, ahit ülke zarfında 2015 yılı repo ve gücük ay kocaoğlan aut tecim istatistiklerinin, ülke haricinde ise Almanya'da işsizlik, İngiltere'de büyüme, Avro Bölgesi'nde finans şişkinliği ve ABD'de haftalık aylaklık verileri iktisap etmek neredeyse koyu data akışının izleme edileceğini belirtiyor. BIST 100 endeksinin 83.000 puanın üstünde kapanması yerinde 83.400 ve 84.000 seviyelerinin gündeme geleceğini aktaran analistler, dolar/TL'deki hareketin de piyasaların yönü açısından ehemmiyetli olacağını vurguluyor.

AA Finans 'Büyüme Beklenti Anketi'ne eklenmiş olan iktisatçıların sabık senenin akıbet çeyreğine bağlı repo beklentilerinin averajı yüzdelik 4,8 oldu. Ankete eklenmiş olan iktisatçıların 2015 yılı 4. çeyrek repo beklentileri yüzdelik 3 ile yüzdelik 6 aralığında toprak aldı. Muhabir: Belgin Yakışan

Kaynak: AA