İBDA/C davasından hükümlüyken, talebi üzerine yeniden yargılanmasına karar verilerek tahliye edilen, kamuoyunda "Salih Mirzabeyoğlu" olarak tanınan Salih İzzet Erdiş ile Saadettin Ustaosmanoğlu'nun yargılanmasına devam edildi.

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde ikinci duruşmaya, hükümlüler Salih Mirzabeyoğlu ve Saadettin Ustaosmanoğlu ile avukatları katıldı. Duruşma izleyici sayısının çok olması nedeniyle, Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'nın büyük salonunda, görüntülü ve sesli kayıtla gerçekleşti. 

Duruşmada, mahkeme başkanı Canel Rüzgar'ın, daha önce savunma yaptığını hatırlattığı ve beyanının olup olmadığını sorduğu Mirzabeyoğlu, derli toplu bir şeyler söyleyeceğini ifade etti.

"'Telegram' etkisi halen sürüyor"

O dönem İstanbul Emniyet Müdürlüğü Asayiş Büro Amirliği'nde kendisine, "Açıkça konuşalım, sen suçlamaları kabul edeceksin çünkü yukarıdan hükmün verilmiş" denildiğini, kendisinin de, "Madem hüküm var, benim burada ne işim var" şeklinde bir ifade kullandığını belirterek, o dönem "telegram" yöntemiyle zihninin kontrol edildiğini ve vücudunda bu etkinin halen sürdüğünü savundu.

İBDA'nın anlamını açıklayan ve bunun "benzersiz oluş" anlamından kendisini içeri alanların haberinin olmadığını öne süren Mirzabeyoğlu, lider olarak görülmesi nedeniyle şahısların yaptığı eylemlerden kendisinin sorumlu tutulduğunu, parti teşkilatlarına üye olanların yaptıklarından parti liderlerinin sorumlu olmayacağı gibi kendisinin de sorumlu sayılamayacağını ve kendisi hakkında yukarıdan hüküm verildiği için bu şekilde suçlandığını iddia etti.

Yurt dışına çıkış yasağı kaldırıldı

Duruşmada beyanı sorulan Mirzabeyoğlu'nun avukatı Hasan Ölçer, müvekkilinin geçici de olsa yurt dışına çıkış yasağının kaldırılmasını talep etti. 

Ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, Mirzabeyoğlu hakkında çıkarılan yurtdışına çıkış yasağının savunması alındığı için kaldırılmasına karar verdi.

Mirzabeyoğlu'nun duruşmalara gelme zorunluluğunu da kaldıran heyet, duruşmayı 17 Şubat'a erteledi.

AA