MİDİLLİ - Furkan Naci Top

Savaş ve yoksulluktan kaçarak Midilli Adası'na gelen sığınmacılar, Moria kampındaki gayriinsani şartlarda yaşam mücadelesi veriyor.

Önemli bölümünü kadın ve çocukların oluşturduğu yüzlerce sığınmacı, kamptaki aşırı yoğunluk nedeniyle dışarıdaki arazide yağmur ve soğuk havaya rağmen yazlık çadırlarda uyumaya mecbur kalıyor.

Sığınmacılar, güvenlik sorunları, hijyenin olmadığı tuvalet ve banyolar ile yetersiz sağlık imkanlarından muzdaripken, soğuk gecelerde ısınmak için ellerinde sadece battaniyeleri bulunuyor.

"Torunlarım için doktor bulamıyorum"

Suriye'nin Deyr ez-Zor kentinden gelen 65 yaşındaki Şerif Al-Hassoun, 11 torunuyla yazlık çadırlarda kaldığını, en çok onların sağlığından endişe ettiğini söyledi.

Al-Hassoun, ülkesinde yaşadıkları zorlukları anlatarak, "Rejim her şeyi bombaladı, yıktı. Kocamı kaybettim. Elimizde ne var ne yok hepsi gitti." dedi.

Özellikle yağmurlu havalarda çok büyük güçlükle karşılaştıklarını belirten Al-Hassoun, "Ufacık çadırlarda 7 kişi kalıyoruz. Hava çok soğuk. Yağmurda, çadırların içi su doluyor. Durumumuz çok kötü." diye konuştu.

Al-Hassoun, sağlık imkanlarının yetersiz olduğunu ve doktor bulmanın neredeyse imkansız olduğuna işaret ederek, "Üç aylık bir torunum var ve hasta. Geceleri ağlıyor. Ama burada bizimle ilgilenebilecek bir doktor yok." ifadelerini kullandı.

Hijyen sorunu nedeniyle büyük sıkıntı çektiklerini kaydeden Al-Hassoun, "Dışarıda bir tuvalet dahi yok. Kampın içindekilerse çok pis. Banyo ve sıcak su imkanı yok. Temiz su bulmak ise çok zor. Geldiğimize de pişman olduk" şeklinde konuştu.

"Kendimizi güvende hissetmiyoruz"

Iraklı dört çocuk sahibi 41 yaşındaki Minaa Hasani, kocasının Necef'te kaçırılması sebebiyle zor şartlarda çocuklarına hem annelik hem de babalık yapmak zorunda olduğunu ifade etti.

Hasani, kampın dışındaki arazide hiçbir güvenlik önlemi olmadan kaldığını anlatarak, "Geceleri birçok kez kavga çıkıyor. Kendimizi güvende hissetmiyoruz. Büyük kızım 13 yaşında ve onlar için çok korkuyorum." diye konuştu.

"Denizde duş alıyoruz"

Suriye'nin Rakka kentinden gelen Hasan Alulu ise ısınma imkanlarının bulunmadığına dikkati çekerek, "Sadece iki battaniyemiz var. Çok soğuk bu yüzden biz de ısınmak için ateş yakıyoruz. Elektrik ise sadece akşam 5 ile gece 3 arası veriliyor." diye konuştu.

Hijyen imkanlarından yoksun olduklarından yakınan Alulu, hastalandıkları zaman saatlerce bekledikten sonra doktorla görüşebildiklerini dile getirerek, "O zaman da sadece bir hap verip gönderiyorlar. Daha ciddi bir durumda ise randevuyu en az 2 ay sonraya alabiliyorsunuz." ifadelerini kullandı.

"Moria'da durum kritik"

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) Yunanistan Sözcüsü Boris Cheshirkov, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2 bin kişiyi barındırabilecek kapasitedeki kampın 6 bin misafiri bulunduğu bilgisini paylaşarak, "Moria'da durum kritik seviyede. Aşırı kalabalık, güvenli olmayan durum ve son günlerdeki soğuk ve yağışlı hava ile kamptaki zorluklar daha da arttı." dedi.

BMMYK'nin, Yunan yetkililere, korunmasız durumda olan veya uzun süre adada bekleyen sığınmacıların ana karaya transferi çağrısında bulunduğunu anımsatarak,."Bu ay yaklaşık bin kişiyi daha ana karaya taşıdık. Ancak, bin 460 yeni sığınmacı adaya geldi. En zor durumda olanlar için otel odaları ayarlamaya çalışıyoruz." diye konuştu.

Kaynak: AA