Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Karadağ'ın başkenti Podgorica'daki temasları kapsamında, mevkidaşı Srdjan Darmanovic ile ortak basın toplantısı düzenledi.

Bakan Çavuşoğlu, “Dün akşam başbakan yardımcısı ve karma ekonomik komisyonu ve Tarım bakanı Simoviç ile bir araya geldik ve bu sabah değerli dostum Srdjan ile değerlendirmelerde bulunduk. Sayın Cumhurbaşkanı ve meclis başkanıyla da görüşeceğiz. Daha önceki görevlerimde Karadağı ziyaret etmiştim, AB bakanı olarak ziyaret etmiştim. Bugün Dışişleri Bakanı olarak ziyaret etmekten mutluluk duyuyorum.” Diyerek konuşmasına başladı.

İki ülke arasındaki iş birliğini destekjlediklerini kaydeden Bakan Çavuşoğlu, “Karada ve Türkiye iki dost ülke. Ekonomik ilişkilerimiz güçleniyor, bölgesel işbirliğimiz artıyor. Karadağ NATO müttefiki oluyor ve Karadağın NATO müttefiki olma sürecinde Türkiye her aşamada samimi destek olmuştur, bundan sonraki süreçte Nato işbirliğimizi güçlendireceğiz” dedi.



Cumhurbaşkanının bu yıl içinde Karadağı ziyaret etmek is5tediğini söyleyen Çavuşoğlu, “iş konseyi ve iş forumlarıyla yatırımları arttırmak istediklerini kaydederek ikili ticaret hacminin 75 milyon dolar olduğunu belirtti. Yatırım miktarını artırmak ve ürün çeşitliliğini arttırmak gerektiğini bu rakamı yeterli bulmadıklarını da kaydeden Dışişleri Bakanı, Türkiye ve Karadağ arasındaki eğitim sürecini de değerlendirerek, “daha fazla öğrenciyi ülkemizde ağırlamaktan mutluluk duyacağız” dedi.

TİKA’nın bölgede önemli faaliyetleri olduğuna değinen dışişleri bakanı özellikle Karadağ’da önemli projeleri desteklediklerini söyleyerek, 6 milyon dolarlık bir bütçe ayırdıklarını belirtti.

Ziraat ve Bankası’nın mevcutta Karadağ’ı desteklediğini söyleyen Çavuşoğlu, Halkbankasının da bu bölgede destek vermesi için çalışmaların devam ettiğini kaydetti.

YPG PKK AYNIDIR, İKİSİ DE TERÖR ÖRGÜTÜDÜR

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Suriye konusunda ADB Dışişleri Bakanı Tillerson ile görüştüklerini ve Türkiye’nin bu konudaki hassasiyetlerini Amerika’nın çok iyi bildiği belirterek şunları söyledi:



“Göreve geldiği günden bu yana Sayın Trump ve yönetimindeki kişiler Dışişleri Bakanı Tillerson dahil Türkiye’nin hassasiyetlerini çok iyi anladıklarını ve Türkiye’ye zarar verecek bir adım içinde olmayacaklarını söylemişlerdir. Bizim YPG konusundaki tutumumuzu da çok iyi bilmektedirler. YPG ve PKK aynıdır terör örgütüdür. Suriye Demokratik güçleri içinde YPG de var Arap Kuvvetleri de var. En son Tillerson bana yüzde 60’ından fazlasının Araplar, ılımlı Araplar olduğunu söyledi. Bizim de kendilerine tavsiyelerimiz oldu.”


“YPG’NİN ELİNDEKİ HER SİLAH TÜRKİYE’YE TEHDİTTİR”


Suriye’deki Rakka operasyonu için Sunni ve Arap güçlerin ayrılması gerektiğini kaydeden Çavuşoğlu, “Burada özellikle Rakka operasyonunda SDF içinde YPG’lilerin ve Arapların ayrılması gerekiyor. Rakka’ya da Arap güçlerin girmesinde fayda var. Riyad Hicap da kendilerine söyledi biz de söyledik buraya ilave takviye ılımlı muhalif güçler yapılabilir ve operasyonun başarısı için de bu çok önemlidir. Çünkü Rakka yüzde doksan dokuz küsur oranda Sünni Arap bir şehirdir. Suriye’nin ve Suriye içindeki şehirlerin geleceğini de planlamamız lazım yani, DAEŞ sonrasını da planlamamız lazım. Suriye’nin sınır bütünlüğünü destekliyorsak ve Suriye’nin istikrarını önemsiyorsak özellikle Irak’taki hatalardan ders alarak burada yanlış adımlar atmamamız lazım. YPG PKK ikisi de terör örgütüdür hiçbir farkı yoktur sadece adı farklıdır. Bunların eline geçen her silah Türkiye’ye yönelik bir tehdittir. Daha önce YPG’ye verilen silahların PKK’nın elinde yakalandığını sizlerle de paylaşmıştık. Tüm bu konuları Erdoğan’ın ziyareti sırasında Cumhurbaşkanımız ve Trump bizzat görüşeceklerdir, değerlendireceklerdir.” dedi.

Kaynak: DHA