Başbakan Yıldırım, Yunanistan Başbakanıyla oldukça samimi ve dostça bir görüşme gerçekleştirdiklerini belirterek, “Türkiye ve Yunanistan olarak ortak bir coğrafyayı paylaşıyoruz. O bakımdan anlaştığımız konuları öncelikli olarak ele alıp iki ülke arasındaki ilişkileri ileriye taşımak, çok daha faydalı olacaktır.” dedi.

ARAMIZDAKİ MESELELERE KONUŞARAK ÇÖZÜM ÜRETMELİYİZ

Yıldırım, iki ülke arasındaki meselelerin konuşarak çözüleceğini belirterek, “sorunları da görmezden gelemeyiz. Sorunların çözümü de kazan kazan prensibine uygun iki komşuya yakışır biçimde aramızdaki meseleleri konuşarak çözüm üretmeliyiz. Türkiye AB’ye tam üyelik sürecinde olan bir ülke. Bu süre içinde Yunanistan’ın Türkiye’nin AB ye katılımı yapıcı bir tutum içinde olduğunu biliyoruz. Bunun için teşekkür ediyoruz.” dedi.

Başbakan darbe sonrasındaki sürece de değinerek "Darbe sonrası yaşananlar ve daha sonra da Türkiye'de anayasa değişikliğine yönelik süreç içerisinde Avrupa Birliği maalesef olumsuz bir tutum içerisine girdi. Bunların, ilişkilerimizin olumlu yönde gelişmesi için hiçbir katkısı yok. Artık bütün bunlar geride kaldı. Avrupa Birliği ile Türkiye yeni bir vizyonla, yeni bir başlangıç yapmak istiyor." dedi.

Brüksel’de imzalanan vize anlaşmasına da değinen başbakan bu anlaşmanın kısa süreli bir heyecan oluşturduğunu ifade ederek, Kısa sürede bu anlaşmanın uygulama fırsatı bulunamadı. Göç meselesinin AB, Türkiye ve Yunanistan için önemli bir problem olduğunu bildiğiminiz için ana karadan adalara geçişi kontrol altına aldık. Bu konuda bir başarı sağladık” dedi. Ayrıca göçmen sorununun çözümünün ve önlemlerinin yolunun ili ülkeden geçtiğini ve bu ülkelerin AB’ye açılan kapılar olarak Türkiye ve Yunanistan olduğunun altını çizdi.

“TERÖR İNSANLIĞIN BAŞININ BELASIDIR”

Başbakan, Yunanistan Başbakanı Çipras ile terör konusunu ele aldıklarını söyleyerek, “Terör konusunu konuştuk. Terör insanlığın başının belasıdır. Bugün terörden çekmeyen bedel önemeyen ülke yok. Gün geçmiyor ki dünyanın bir yerinde bir terör olayı yaşanmasın.” dedi.

AVRUPA’NIN GÜVENLİĞİ TÜRKİYE VE YUNANİSTAN'DAN GEÇİYOR

Terör olaylarına farklı bakışın bir fayda getirmeyeceğini belirten Başbakan, farklı stratejilerin terk edilip ortak aklın harekete geçmesi gerektiğini ve ortak hareket etmenin gerekliliğini vurguladı. “Avrupa’nın güvenliğinin Türkiye ve Yunanistan’dan geçtiğini söylemek yanlış olmaz. AB’nin bu gerçeği daha iyi görmesi ve ona göre ele almasını istiyoruz” diyen Başbakan yıldıırm bu sorunun Türkiyesiz çözülemeyeceğinin altını çizdi.

Kaynak: DHA