İSTANBUL

Yeryüzü Doktorları, hastanelerin, ilaç ve ekipmanın yetersiz kaldığı Gazze'de mobil sağlık ekipleri ve kliniği ile yaralılara acil yardım ulaştırıyor.

Yeryüzü Doktorları'ndan yapılan yazılı açıklamada, yıllardır abluka altında olan ve her 10 insandan 7'sinin insani yardıma ihtiyaç duyduğu Gazze'de son olarak Büyük Dönüş Yürüyüşü sırasında binlerce kişinin yaralandığı, 50'den fazla kişinin hayatını kaybettiği hatırlatıldı.

Bölgede 2015 yılından bu yana ofisi bulunan ve fizik tedavi, psikososyal destek gibi hizmetlerle Gazze'de çalışmalarını sürdüren Yeryüzü Doktorları, mobil sağlık ekipleri ve kliniği ile Büyük Dönüş Yürüyüşü'nde yaralananlara da müdahale etti.

Bu kapsamda 6 haftadır süren yürüyüşte sadece son bir haftada 270 kişinin evini ziyaret eden Yeryüzü Doktorları, fizik tedavi, hemşirelik, psikososyal destek alanlarında 618 seans sağladı, 30 kişiye de bölgede bulunan kliniklerinde 53 fizik tedavi seansı gerçekleştirdi.

"Belki de bir gün burada ölenlerden biri ailem olacak"

Açıklamada görüşlerine yer verilen Yeryüzü Doktorları Gazze Programları Koordinatörü İbrahim Al Nabahin, bölgenin vahim durumda olduğunu ve kendilerini güvensiz hissettiklerini kaydetti.

Bir dakika sonra ne olacağını kimse bilmediği için endişelendiklerini vurgulayan Nabahin, "Bir gün ölen kişilerden biri ailemden olabilir, bunu bilemiyorum. Diğer yandan yaralı sayısı arttıkça hastaneler yetersiz kaldığı için tüm ekibimizle birlikte elimizden gelenin de fazlasını ulaştırmak istiyoruz." ifadelerini kullandı.

Yeryüzü Doktorları hakkında

Sağlık alanında uluslararası bir sivil toplum kuruluşu olarak çalışmalarına 2000 yılında başlayan Yeryüzü Doktorları, sayısı 20 bine yakın gönüllüleri sayesinde ulaştığı ülkelerin ve uyguladığı projelerin sayısını her geçen gün artırıyor.

Bugüne kadar Afganistan'dan Suriye'ye, Somali'den Gazze'ye, Uganda'dan Yemen'e 50'ye yakın ülkede projeler yürüten Yeryüzü Doktorları, tıbbi insani yardıma ihtiyaç duyan bölgeler başta olmak üzere, doğal felaketlerden etkilenen ülkelere de en hızlı şekilde ulaşmayı hedefliyor.

Muhabir: Güç Gönel

Kaynak: AA