AK Parti'nin KCK soruşturması kapsamında haklarında soruşturma açılan MİT mensuplarını korumaya alan tek maddelik teklifine muhalefetten tepki geldi. CHP Grup Başkan Vekili Muharrem İnce, MİT Kanunu'nda değişiklik öngören teklifin, kaynağını Anayasa'dan almayan bir 'dokunulmazlık dağıtımı' içerdiğini savunurken, bu kanunun yürürlüğe girmesiyle yeni 'Yeşil'ler çıkacağını söyledi. MHP Grup Başkan Vekili Oktay Vural da, bugün komisyonda görüşülecek düzenlemeyi 'hükümeti koruma ve kollama' kanunu olarak değerlendirdi.

CHP Grup Başkan vekilleri Muharrem İnce ve Emine Ülker Tarhan, TBMM'de düzenledikleri basın toplantısında AK Parti'nin MİT Kanunu'nda değişiklik öngören teklifini eleştirdi. İnce, teklifte yer alan 'özel görevliler' ifadesinin kapsamının çok geniş tutulabileceğini kaydetti. İnce, "Diyelim ki İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nde yolsuzluk iddiası var. Peki Başbakan, 'Bu kişiyi ben görevlendirdim' derse yolsuzlukları da mı buradan koruyacaktır? Bu girişim, kaynağını Anayasa'dan almayan bir dokunulmazlık dağıtımıdır." uyarısında bulundu. Düzenlemenin Başbakan'a çok fazla yetkiler vereceğine dikkat çeken İnce, şöyle konuştu: "Galiba Sayın Başbakan, Muhteşem Yüzyıl dizisini izliyor. Pargalı'nın bile böyle yetkisi yoktu. Dünyada bu yetkiler Kaddafi'de, Saddam'da, Mübarek'te vardı. Hepsinin sonunu gördük. Dileğimiz, Sayın Başbakan sağlığına kavuşur kavuşmaz Meclis'e gelip bilgi vermesidir. Yargıya müdahale niteliği taşıyan bu teklifin ertelenmesi gerekir."

Emine Ülker Tarhan ise, "Bu teklif, dokunulmazlıklara dokunulmazlık ekleyecek bir tekliftir." iddiasında bulundu. Teklifin yasalaşması durumunda yabancı uzmanlardan sokaktaki tetikçiye kadar herkesin bu koruma kalkanı içinde olabileceğini savunan Tarhan, teklifin yasalaşmaması için hukuk zeminde her türlü mücadeleyi vereceklerini söyledi.

MHP: Yargı bağımsızlığı ayaklar altına alınıyor

MHP Grup Başkan Vekili Oktay Vural ise MİT soruşturması kapsamında AK Parti tarafından bugün Meclis'e getirilecek tek maddelik düzenlemenin aslında 'hükümeti korumayı ve kollamayı' amaçladığını öne sürdü. Oktay Vural, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, teklif için, "Bu herhangi bir kamu görevlisini koruma belgesi değildir. Bu doğrudan doğruya bu hükümeti koruma ve kollama belgesidir. Eğer böyle olmasaydı, zaten mevcut MİT Kanunu'nun 26. madde üzerinde MİT mensupları için işlem yapılması kafi gelecekti. Ancak Başbakan'ın hukuk dışı verdiği görevler ortaya çıkınca, Başbakan'ı korumak için bu teklif getirilmektedir." görüşünü dile getirdi. MHP Grup Başkan Vekili, soruşturma savcısının görevden alınmasını da 'yargıya müdahale' olarak değerlendirdi. Yargıya doğrudan müdahale edildiğini ve yargının ayaklar altına alındığını savunan Vural, "Nerede, yargının bağımsızlığını savunanlar? Hükümet dokundu, al savcıyı görevden. Artık biz mahkemelere nasıl güveneceğiz? Yargı, iktidarın kirli işlerini örtmek için kullandığı operasyon haline getirilmek istenmektedir. Bundan sonra bağımsız yargıdan bahsetmek mümkün değildir." ifadelerini kullandı.

ANKARA ZAMAN