Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, dünkü içmece suyu kaynakları düşüncesince 3 bin 216 kilometre akıtma hattı döşendiğini belirterek, 'Ülkemizde döşenen akıtma hattı uzunluğu Türkiye'nin doğusu ve batısı ortada dü defadan çok dönmek anlamına geliyor' dedi.

Eroğlu, AA muhabirine meydana getirdiği açıklamada, suyun uygarlık olduğunu, susuz kentin benimseme edilemeyeceğini, bundan dolayı kentlerin gelecekteki kişi artışlarını da menfez uğrunda bulundurarak değişik planların yaşama geçirildiğini söyledi. Türkiye'de susuz kent kalmaması düşüncesince hedefler belirlediklerini vurgulayan Eroğlu, şöyleki konuştu:

'Hedefimize ahit bakımından ulaştık. Son 13 yılda işletmeye aldığımız 98 tesisle kestirmece 41 milyon vatandaşımıza arttırma içmece suyu sağladık. Bunun beraberinde hazırlanmakta bulunan içmece suyu hareket planıyla 81 ilin 2040, 2050 ayrıca 2071 yıllarına derece içmece suyu ihtiyacını planladık. Plan tesirli kızarmak ve hedefler yakalamak müşterek işi tesirli kızarmak hesabına ehemmiyetli müşterek adım. Biz de şehirlerimizin içmece ve istimal su gereksinimlerini halletmek düşüncesince projeler yapıyoruz. Günlük analizör üretmiyor, şehirlerimizin gelecekteki kişi artışlarını da menfez uğrunda bulundurarak projelerimizi yaşama geçiriyoruz.'

'Bu küçümsenecek müşterek düzentileme değil'

Eroğlu, bakanlığa ilişkin Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü öncülüğünde inşası tamamlanan akıtma hatlarıyla şehirlere kaynak kalitesinde içmece suyu getirildiğini anlatarak, 'DSİ çeşidinden 3 bin 216 kilometrelik akıtma hattı döşendi ve medeniyetin en şişman göstergelerinden bir tanesi bulunan su şehirlerimize ulaştı. Ülkemizde döşenen akıtma hattı uzunluğu Türkiye'nin doğusu ve batısı ortada dü defadan çok dönmek anlamına geliyor. Bu küçümsenecek müşterek düzentileme değil. Geçmişte ülkede neler yaşandığını haftada müşterek suların aktığını, su kuyruklarının oluştuğunu unutmayalım' ifadelerini kullandı.

'Yağmur yağmadı, enfrastrüktür yetersiz' kabil bahanelerle susuzluğa sudan esbap bulmadıklarını tamlayan Eroğlu, 'Aldığımız tedbirlerle halis muhlis kentlerde su sorunu yaşanmamasını sağladık. Özellikle İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Mersin, Erzurum, Şanlıurfa ilkin kazanmak neredeyse halis muhlis şehirlerin içmece suyu meselesini derinlemesine vadeli çözdük” sanarak konuştu.

Kaynak: AA