ANKARA - Zeynep Akyıl

Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, AA muhabirine meydana getirdiği açıklamada, Borsa İstanbul içerisinde dünkü birlikte teminatlı birleştirme piyasa kurulması önerisinin Finansal İstikrar Komitesi'nde görüşülerek bildirme edildiğini belirtti.

Bu kapsamda Borsa İstanbul ve Takasbank'ın mukteza enfrastrüktür çalışmalarını başlattığına ayraç fail Şimşek, ayrıca, Takasbank'ın arsıulusal kurda 'Merkezi Karşı Taraf' olabilmesi düşüncesince Sermaye Piyasası Kanunu'nda mukteza kanuncu düzenlemenin hazırlanarak TBMM'ye gönderildiğini kaydetti.

Reform niteliğindeki bu piyasa ile belirtke durumunda derinlemesine vadeli TL repo oranlarının oluşturulmasını hedeflediklerini tamlayan Şimşek, 'Borsa İstanbul içerisinde birleştirme para sahasının yaşama geçmesi ile gecelik vadeye sıkışan Türk lirası işlemlerin vadesinin uzaması ve Türk lirası cinsinden derinlemesine vadeli istikraz uzlaştırıcı ihraçlarının çoğalması bekleniyor.' ifadelerini kullandı.

Yeni piyasada oluşacak tavsiye mektubu repo oranları ile para piyasalarının elan dimdik birlikte yapıya kavuşacağını dile getiren Şimşek, böylecene kapital piyasalarında elan çok kurumsal yatırımcının toprak alacağını söyledi.

'Risk kaldırılacak, tüketicilere güvenlik artacak'

Yeni para piyasasında erinç yan riskini dağıtmak neredeyse Takasbank'ın, 'Merkezi Karşı Taraf (MKT)' (alıcı düşüncesince satıcı, vandöz düşüncesince de alıcı) olacağını bildiren Şimşek, bu infaz ile de yerel ve ecnebi şirketlerin güvenlik duyacağı birlikte piyasa altyapısı sağlayacaklarını kaydetti.

Kaynak: AA