Tutuklu sanıkları aday gösteren muhalefeti, yarın önemli bir sınav bekliyor. Vekillerin yemin törenine bir gün kala BDP'nin desteklediği bağımsızlar boykotta ısrarlı. CHP, üst mahkemeye yapılan itirazın sonucunu bekliyor. MHP ise Meclis'te olacak. Genel Başkan Devlet Bahçeli, ülkenin içine düştüğü karanlık süreçte kaybolmaması için sorumluluk mevkiinde bulunanların akıllarını başlarına almaları gerektiğini söyledi. "MHP, Meclis'in saygınlığına, millet iradesinin vazgeçilmezliğine inandığı için yemin törenine katılacak, demokrasinin işlemesine destek verecektir." dedi.

Bahçeli, dün yaptığı yazılı açıklamada, TBMM'nin, yasama çalışmalarına başlamadan etki ve tesir alanı çok geniş olabilecek bir krizle yüz yüze kaldığını söyledi. Buna, AK Parti hükümetinin söz ve uygulamalarının birinci derecede yol açtığını ileri sürdü. YSK'yı da eleştiren Bahçeli, Kurul'un aymazlığının ve milletvekili seçilme yeterliliğine sahip olmayan bazı kişilerle ilgili sakat tutumunun bugün yaşanan sıkıntıların en başta gelen hazırlayıcıları arasında yer aldığını anlattı. Bahçeli, MHP İstanbul Milletvekili Balyoz sanığı emekli Korgeneral Engin Alan başta olmak üzere, milletvekili seçilen ve halen cezaevinde bulunan şahısların, itirazlarına rağmen tutukluluk hallerinin devam etmesinin ise hukuk skandalı olduğunu savundu. Halen cezaevinde bulunan milletvekillerinin 'kaçma, saklanma ve delilleri karartma şüphesi' doğrultusunda tutukluluk hallerinin devam etmesinin yanlı karar veren ve siyasallaşmış yargının bir örneği olduğunu ileri süren MHP lideri, "22 Temmuz 2007 seçimlerine tutuklu olduğu halde bağımsız milletvekili adayı olarak katılan ve ardından da seçilen bir şahıs seçim sonuçlarının ilamından sonra serbest bırakılırken, Sayın Engin Alan ve benzer durumda olanların tutukluluk hallerinin devam etmesi, AKP'nin yeni bir oyunu sahnelemeye çalıştığına işaret etmektedir. Suçlu olup olmadıkları henüz belli olmayan ve hukuken durumları netlik kazanmamış milletvekillerinin tutukluluk hallerinin sürdürülmesi Türk milletinin tercihine açıkça hakaret ve karşı tavırdır." ifadelerini kullandı.

Bahçeli, buna karşılık siyasi ve demokrasi krizinin güdümlü yargı yoluyla ya da boykot niyetleriyle değil, TBMM içerisinde aşılacağına inandıklarını bildirdi. 'Boykot kararı alanların, TBMM'yi kirli emellerine alet etmeye yeltenenlerin krizden, kavgadan ve kaostan beslenenler olacağını' belirten Bahçeli, açıklamasını şu ifadelerle tamamladı: "TBMM'de yapılacak olan milletvekilliği yemin töreni öncesi muhatapları tarafından bu tespitlerimiz üzerinde düşünülmesi ve müşterek duruş gösterilmesi elzem haline gelmiştir. Başbakan Erdoğan ve partisini çok önemli bir samimiyet testi beklemekte, kendilerine yapılmasını istemedikleri uygulamalar karşısında omurgalı tavır almaları için önlerinde tarihî bir fırsat durmaktadır. Kaybedecek vakit, boşa geçecek zaman ve heba edecek değer artık kalmamıştır."


Cihan