GAZİANTEP - ZUHAL UZUNDERE KOCALAR

Anadolu kentlerinde adı, yapımında kullanılan malzemesi ve şekilleri değişiklik gösterse de yüzyıllardır insanların ayaklarını koruyan Güneydoğu Anadolu'nun yöresel ayakkabısı yemeni, yazın sokakta kışın da evlerde giyiliyor.

Son yıllarda doğal ve sağlıklı olduğu için daha fazla kişinin tercih ettiği yemeni, havaların soğumaya başladığı bugünlerde özellikle çocuklar için ev ayakkabısı olarak da tercih ediliyor.

Gaziantepli 4'üncü kuşak yemenici Mehmet Orhan Çakıroğlu, ailesinin yaklaşık 120 yıldır bu ayakkabıları ürettiğini, çoğu kişinin ilgi görmediği için üretimi bıraktığı yıllarda bile yemeni yapmaktan vazgeçmediklerini söyledi.

Yemeninin yüzlerce yıldır giyilen, tamamen doğal deriden yapılan bir ayakkabı türü olduğunu anlatan Çakıroğlu, yemenilerin kentte 30-40 yıl öncesine kadar yaygın olarak kullanıldığını ancak daha modern ayakkabıların çıkmasıyla bu ürüne ilginin azaldığını kaydetti.

Yazın dışarda, kışın evde

Amaçlarının her yaştan insana hitap edebilmek olduğunu vurgulayan Çakıroğlu, şöyle devam etti:

"Yemeniler kış aylarında evde patik, ev ayakkabısı veya terlik niyetine giyiliyor. Birçok müşterimiz de var yazın dışarda giyiyor, kışın da evde giyiyor. Yumuşaktır, hafiftir. Vücuttaki elektriği toprağa verir. Ayakta terleme yapmaz, hava aldırır. Bu nedenle ana sınıflarına, kreşlere çocukların giymesi için de veriyoruz. Bireysel olarak da gelip alan çok oluyor. Fiyat aralığı da numarasına göre 30 ile 150 lira arasında değişiyor."

Devlet başkanları, prensler ve Hollywood starları giyiyor

Yemeniyi yerel, ulusal ve uluslararası pek çok alanda tanıttıklarını anlatan Mehmet Orhan Çakıroğlu, doğal deriden imal edilen yemenilerin tabanlarında çift kat manda derisi, yüzünde ise genellikle dana derisi kullanmayı tercih ettiklerini anlattı.

Çakıroğlu, yemenilerin dayanıklılıklarıyla da dikkati çektiğini, yemeniyi 14 yıldır giyen müşterisinin olduğuna işaret ederek, şöyle konuştu:

"Yemeni gerek yurt içinde, gerekse yurt dışında film ve dizi sektöründe de kullanıldı. Yurt dışında 8 Hollywood filminin ayakkabılarını ürettik. Tabandaki mesleği aldık, şu anda el üstünde tutulan bir meslek haline getirdik. İmalatımızın yüzde 60-70'ini yurt dışına gönderiyoruz. Yurt içinde de birçok müşterimiz var. Doğal ürünleri tercih edenler yemeniyi çok seviyor. Birçok Avrupa ülkesine gönderiyoruz ama yoğunlukla ABD'ye gönderiyoruz. Birçok ünlü müşterimiz var. Yemenicilik unutulmaya yüz tutmuş meslekler arasında gösterilirken, şu anda el üstünde tutulan, moda bir sektör haline geldi. Bu nedenle herkes yemenicilik yapmaya başladı ama yemenicilik bir sanat ve kültürdür. Kundurayla uzaktan yakından ilgisi yok. İmalat tarzı, kullanılan deriler tamamen farklı. Modeli, tarzı, dikiş tarzı tamamen farklı."

Kaynak: AA