ANKARA - Meltem Bulur

Yunus Emre Enstitüsü (YEE), Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığının (YTB) verdiği burstan yararlanarak Türkçe alanında eğitim gören öğrencilere yurt dışında okutmanlık fırsatı sunuyor.

YEE, Hacettepe Üniversitesinin iş birliğiyle "Türkçenin Yabancı Dil Olarak Öğretimi" sertifika programını başlattı.

Bir ay sürecek programa YTB bursuyla Türkçe alanında eğitim alan 28 yabancı öğrenci katılacak. Programın sonunda sertifikalarını alan öğrenciler, gittikleri ülkelerde YEE'nin Türkçe okutmanı olarak görev yapacak.

Sertifika programına Yemen, Bosna Hersek, Afganistan, Makedonya, İran, Romanya, Ukrayna, Rusya, Kırgızistan, Özbekistan, Suriye, Kazakistan, Gürcistan, Hindistan, Irak, Ürdün, Çin, Azerbaycan ve Mısır'dan öğrenciler katılacak.

"Artan merkezlerimizde öğrencilerimize ihtiyaç duyuyoruz"

YEE Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 38'incisini gerçekleştirdikleri "Türkçenin Yabancı Dil Olarak Öğretimi" sertifika programının öncekilerden farklı olarak YTB'nin Türkiye Bursları kapsamında "Türk Dili Bursu" almış olan öğrencilere yönelik düzenlendiğini ifade etti.

Hacettepe Üniversitesi Beytepe Kampüsü'nde 22 Haziran'a kadar sürecek programa, 19 ülkeden 28 öğrencinin katıldığını belirten Ateş, katılımcıların 18'inin yüksek lisans eğitimi aldığını, 10 öğrencinin de doktora programına kayıtlı olduğunu vurguladı.

Bir ay sürecek programın ardından söz konusu öğrencilerin talep etmesi halinde, onları personel olarak yurt dışındaki ofislerde çalıştıracaklarını dile getiren Ateş, "Bu kişiler öncelikle sertifika programımıza katılmak zorunda. Biz YTB ile görüştük, öğrencilerden istekli olanları Ankara'ya davet ettik. Konaklamalarını, masraflarını karşılıyoruz." şeklinde konuştu.

Yabancı öğrencileri YEE ailesinin bir parçası olarak gördüklerini dile getiren Başkan Ateş, "Dünyanın her tarafında gittikçe artan merkezlerimizde öğrencilerimize ihtiyaç duyuyoruz. Bu nedenle onların gelecekte YEE çalışanı veya gönüllüsü olmalarını hedefliyoruz." diye konuştu.

Ateş, şöyle devam etti:

"Yaptığımız sadece dil öğretimi değil, insandan insana yolculuk. 19 ülkeden master ve doktora öğrencisi, çok uzak ülkelerden okumaya Türkiye'ye geldi. YEE olarak biz, ötekini tanımak için önce kendimizi tanımamız gerektiğini düşünüyoruz. Adımız farklı olsa da kimimiz Hindistan'da kimimiz Irak'ta kimimiz Rusya'da doğmuş olsak da temel özelliğimiz insan olmak. Hiçbirimizin arasında hiçbir fark yok."

"Barış dilini hakim kılmak için çalışıyoruz"

Barış dilini dünyanın her tarafında hakim kılmanın pasif bir şey olmadığının da altını çizen Ateş, "İnşallah bu serüven, bir ay boyunca devam edecek ve akabinde öğrenci arkadaşlar bu sertifikaları alarak dünyanın her tarafına barış mesajlarını taşıyacak." ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA