HATAY

Esed güçleri ve Rusya'nın Türkmendağı'na düzenlediği saldırılar nedeniyle, evlerini terk ederek Türkiye'ye sığınan Suriyelilerden kimsesi olmayanlar, Yayladağı Belediyesi ve gönüllü dernekler tarafından okullara yerleştiriliyor.

Dünden bu yana Yayladağı sınırına gelerek Türkiye'ye geçmek isteyenler, otobüslerle ilçe merkezine getirilmeye devam ediyor.

Sınırdan alım ve kayıt işlemleri gece saatlere kadar sürerken, Türkiye'ye gelen aileler Yayladağı ve çeşitli ilçelerdeki yakınlarının yanına yerleşiyor.

Gidecek kimsesi olmayan ve, bekleme noktalarında kalanlar da Yayladağı Belediyesi ve gönüllü dernekler tarafından geçici olarak Yatılı İlköğretim Bölge Okulu (YİBO) ve Türkmenlerin eğitim gördüğü okullara yerleştiriliyor. Buradaki ailelere AFAD ve Suriye Türkleri Derneği tarafından yemek dağıtımı yapılıyor.

Bu arada, Suriyelilerin otobüslerden indiği futbol stadına gelen Yayladağı Belediye Başkanı Mehmet Kalkan, ailelerle görüşerek, ihtiyaçları konusunda bilgi aldı.

Kalkan, burada AA muhabirine yaptığı açıklamada, iki gün içinde Türkmen köylerine yönelik saldırılar sonrası vatanlarını terk etmek zorunda kalan bin 600 kişinin Türkiye'ye alındığını belirtti.

Bu insanlara Türkiye Cumhuriyeti Devleti olarak sahip çıktıklarını anlatan Kalkan, 'Türkmen ve Arap kökenli kardeşlerimize Türk halkı olarak Yayladağı olarak kucak açtık. Açmaya devam ediyoruz. Onları burada evlerinde gibi hissettirmeye çalışıyoruz. Bir çoğu burada akrabalarının yanına gitti. Gidecek yeri olmayanları da Güveççi de kurulacak kamp hazır olana kadar okullara yerleştiriyoruz. Havalar soğuk kimsenin dışarıda kalmasına müsaade edemeyiz. Devletimiz çok şükür onların her türlü ihtiyaçlarını karşılıyor' diye konuştu.

Savaşın bir an önce bitmesi ve insanların vatanlarına dönmesi temennisinde bulunan Kalkan, zamanın kardeşlik ve yardım zamanı olduğunu kaydetti.

Muhabir: Erdal Türkoğlu

Kaynak: AA