ANKARA - Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner ve kuvvet komutanlarının istifa depreminin gölgesinde toplanan YAŞ (Yüksek Askeri Şûra), 3 gün süren çalışmalarını dün tamamladı. TSKnin yeni komutanı Jandarma Genel Komutanlığından Kara Kuvvetleri Komutanlığına atanan Orgeneral Necdet Özel oldu. 2015 yılına kadar Genelkurmay Başkanlığı koltuğunda oturacak olan Özelle birlikte TSKnin üst komuta kademesini oluşturan kuvvet komutanlıklarına getirilecek isimler de belirlendi. Hükümetin emekli etme, TSKnin ise görev süresini uzatma eğiliminde olduğu terfi sırasındaki Balyozdan tutuklu 14 komutanın akibetine de YAŞta son nokta kondu. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından şûra üyeleri onuruna verilen iftar yemeğinden sonra söz konusu generallerin, görev sürelerinin uzatıldığı haberleri yayıldı. İftar yemeği ile ilgili Köşkten yayımlanan fotoğraflarda, komutanların tebessüm ettikleri görüldü. Balyoz sanığı generallerin açığa alınması bekleniyor. Şûrada, Kara Kuvvetleri Komutanlığında korgenerallikten orgeneralliğe, Hulusi Akar, Ahmet Turmuş ve Abdullah Atay terfi etti.

YAŞın son günü olan 3. gün toplantısı, Başbakan Recep Tayyip Erdoğanın başkanlığında Genelkurmay Karargâhı’nda dün saat 09.30da başladı. Son gün çalışması iki saat sürdü. Cumhurbaşkanı Gül tarafından akşam da YAŞ üyelerine Çankaya Köşkünde bir iftar yemeği verildi. YAŞ toplantısında alınan kararların Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz ve Genelkurmay Başkanı Vekili Özel tarafından bugün öğlen saatlerinde onaylanmak üzere Cumhurbaşkanı Güle sunulması bekleniyor.

Emeklilik tartışması

3 gün süren YAŞta tansiyonu, yeni kuvvet komutanlarının belirlenmesinin yanı sıra terfi sırasında bulunan 14 tutuklu askerin durumu yükseltti. Hükümet, TSK Personel Yasasına göre tutuklu oldukları için terfileri mümkün olmayan, terfi sırasındaki bu 14 general ve amiralin emekli edilmesini istedi. YAŞın asker kanadı ise terfi sırasındaki komutanların görev süresinin uzatılmasında ısrar etti. Gün içinde önce hükümetin bu konuda taviz vermediği ve komutanların emekli edildiği bilgisi yayıldı. Akşam ise generallerin görev süresinin 1 yıl uzatıldığı kulislerde dillendirildi. Resmi açıklama bugün yapılacak. Söz konusu 14 general ile diğer Balyoz sanıklarının açığa alınmasının gündemde olduğu öğrenildi. Terfi sırasındaki 14 generalin isimleri şöyle: Korgeneral Nejat Bek, Korgeneral Korkut Özarslan, Koramiral Mehmet Otuzbiroğlu, Korgeneral Korcan Pulatsü, Korgeneral Ziya Güler, Tümgeneral Abdullah Dalay, Tümgeneral Salim Erkal Bektaş, Tümgeneral Ahmet Yavuz, Tümgeneral İhsan Balabanlı, Tümamiral Mücahit Şişlioğlu, Tümgeneral Beyazıt Karataş, Tuğamiral Ahmet Türkmen, Tuğgeneral Kasım Erdem ve Tuğgeneral Ali Aydın.

Akar, Turmuş ve Atay orgeneralliğe terfi etti

İnternet Andıcı davasında sanık durumunda bulunan ve hakkında yakalama kararı istenen Genelkurmay İstihbarat Başkanı Korgeneral İsmail Hakkı Pekin terfi edemedi. Kara Kuvvetleri Komutanlığında korgenerallikten orgeneralliğe, Hulusi Akar, Ahmet Turmuş ve Abdullah Atay terfi etti. Ahmet Turmuşun Genelkurmay İkinci Başkanlığına getirildiği kaydedildi.

Orgeneral Özelin Genelkurmay Başkanlığı koltuğuna oturacak olması nedeniyle Kara Kuvvetleri Komutanlığına kıdemli orgenerallerden birinin atanması bekleniyordu. Kuvvet komutanlığına atama yapılabilmesi için ordu komutanlığından bir ismin gelmesi gerekiyor. Özelden sonra kıdemlerine bakıldığında EDOK Komutanı Orgeneral Saldıray Berk, ardından da Genelkurmay 2. Başkanı Orgenaral Aslan Güner ve 1. Ordu Komutanı Orgenaral Hayri Kıvrıkoğlu geliyordu. Hükümetin orgeneraller Berk ve Günere sıcak bakmadı ve bu koltuğa Kıvrıkoğlu atandı.

Ataman ve Yörük yarıştı

Özelin boşalttığı Jandarma Genel Komutanlığı koltuğuna ise son dakika sürprizi olmazsa Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanı Bekir Kalyoncunun oturması bekleniyordu. Ancak Ankara kulislerindeki bilgilere göre Jandarma Genel Komutanlığı için 2. Ordu Komutanı Servet Yörük ile 3. Ordu Komutanı Org. Yalçın Ataman yarıştı. Bu koltuğa kimin oturduğu bugün açıklanacak kararlar ile netlik kazanacak.

Hava’da Abidin Ünal

Bu yıl görev süresi 1 yıl uzatılması beklenen Hava Kuvvetleri Komutanı Org. Hasan Aksayın istifasının ardından Hava Kuvvetleri Komutanlığına Hava Lojistik Komutanı Korgeneral Mehmet Ertenin getirilmesi bekleniyordu. 63 yaşındaki Korgeneral Mehmet Erten önce orgeneralliğe terfi ettirilmesi ardından da Hava Kuvvetleri Komutanı olması tahmin ediliyordu. Erten, bu görevde yaş haddi nedeniyle 2 yıl kalabilecekti. Ancak son iddialara göre hükümet, Ertene sıcak bakmadığı için bu koltuğa Hava Kuvvetleri Kurmay Başkanı Korgeneral Abidin Ünal getirildi.

Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Eşref Uğur Yiğitin yerine ise Donanma Komutanı Oramiral Emin Murat Bilgel atandı.

1. Ordu’ya Kalyoncu

1. Ordu Komutanı Org. Hayri Kıvrıkoğlunun yerine ise Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Aslan Güner atanması bekleniyordu. Ancak, kulislere yansıyan bilgilere göre Güner, Harp Akademileri Komutanlığına getirildi. 1. Ordu Komutanlığına ise Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanı Orgeneral Bekir Kalyoncu atandı.

Güvenlik toplantısı

Öte yandan Başbakan Recep Tayyip Erdoğanın bugünkü resmi programına göre saat 10.00’da Yüksek Askeri Şura kararlarının imzalanmasının ardından Başbakanlık Merkez Binada güvenlik toplantısı gerçekleştirilecek. Başbakan Erdoğan’ın başkanlığındaki toplantı saat 12.00’de başlayacak. Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin ve bazı bakanların da katılacağı toplantıda artan teröre karşı önlemlerin ele alınması bekleniyor.


Çankaya Köşkü’ndeki iftar sofrasında Erdoğan ve Gül karşılıklı otururken komutanlar yanlarında yer aldı. Gül’ün yanında Orgeneral Necdet Özel ve Orgeneral Saldıray Berk, Erdoğan’ın yanında Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz ile Orgeneral Aslan Güner oturdu. (Fotoğraf: AA)