ANKARA-Barış Kılıç

Diyarbakır'da 6-7 Ekim 2014'te Kobani (Ayn el Arap) bahanesiyle gerçekleştirilen izinsiz gösteriler sırasında öldürülen Yasin Börü, Ahmet Dakak, Riyat Güneş ve Hasan Gökguz'un ailelerinin avukatları, cinayetlere ilişkin 41 kişinin yargılandığı davanın "insanlığa karşı suç" kapsamında değerlendirilmesini ve "azmettiricilerin" de yargılanmasını istiyor.

Maktullerin ailelerinin avukatlarından Murat Sadak, davanın ilk celsesinin 5 Ekim 2015'te, son celsesinin ise 26 Eylül 2016'da görüldüğünü anımsatarak, bir yılda, ara ve talimat duruşmaları dışında sekiz celse görüldüğünü belirtti.

Bu süreçte firari sanık ve suça sürüklenen çocuklar dışındakilerin sorgularının yapıldığını, savunmalarının alındığını kaydeden Sadak, gizli tanıkların ve müştekilerin ifadelerinin dinlendiğini anlattı. Sanıklara ait HTS ve DNA raporlarının alındığını, dosyadaki görüntülerle teşhis yapıldığını belirten Sadak, soruşturma aşamasında "soruşturma makamının" delilleri karartmalarından ve mahkeme aşamasında buna yönelik taleplerine "duyarsız" kalınmasından ötürü toplanamayan birçok delil olduğunu ifade etti.

"Hiç kuşku yok ki 6-7 Ekim olaylarının baş faili ve azmettireni HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'tır." ifadesini kullanan Sadak, gerek soruşturma gerekse mahkeme aşamasında hem kendilerinin hem de maktul yakınlarının bu husustaki şikayetleri dile getirdiklerini anlattı.

Avukat Bozdaş'ın açıklaması

Hasan Bozdaş,"şahısların yargılanmaları gerektiğini belirtmelerine rağmen ve bu konuda yirminin üzerinde şikayet başvurusu olmasına rağmen Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı herhangi bir tahkikat başlatmamış, dilekçeleri işleme almamıştır." dedi.

Duruşmalarda Börü ve arkadaşlarının katlinin adi bir cinayet vakası olmadığını, insanlığa karşı suç kapsamında, belli siyasi, dini saiklerle gerçekleştiğini, 6-7 Ekim olaylarının bu bağlamda siyasi bir kalkışma olarak değerlendirilmesi ve kitleyi sokağa dökenlerin azmettirici olarak yargılanmasının elzem olduğunu belirttiklerini ifade eden Bozdaş, mahkemenin bunları ve "azmettiricilerle ilgili suç duyurusunda bulunulsun" taleplerini reddettiğini aktardı.

Davaya 7 Kasım 2016'da devam edilecek.

Kaynak: AA