Türkiye BM’nin sağladığı “kendini koruma” hakkından vazgeçiyor.

BAHADIR SELİM DİLEK

ANKARA - Türkiye ile Irak arasında 15 Ekim 2009da Bağdatta imzalanan ancak, Iraklı Kürt lider Mesud Barzaninin karşı çıkması nedeniyle içine teröristlere yönelik sıcak takipmaddesinin konulmadığı terörle mücadele anlaşmasının uygun bulunduğuna ilişkin yasa tasarısı CHPnin muhalefetine karşın TBMM Dışişleri Komisyonundan geçerek genel kurula gönderildi. Yasanın genel kurulda da onaylanması durumunda, Türkiye BMnin kendisine sağlamış olduğu kendini korumahakkından da vazgeçmiş olacak.

2009 yılında iki ülke arasında yapılan ortak kabine toplantısında imzalanan 48 anlaşmadan biri olan Türkiye Cumhuriyeti ile Irak Cumhuriyeti Arasında Terörle Mücadele Anlaşmasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun TasarısıTBMM Dışişleri Komisyonunda 3 Martta görüşüldü ve AKP oyları ile kabul edilerek onaylanmak üzere genel kurula gönderildi.Tasarıya karşıoy yazısı yazan CHP İstanbul Milletvekili Şükrü Elekdağ şu görüşleri dile getirdi: Terörle Mücadele Anlaşmasının daha önceki Irak yönetimleri tarafından Türkiyeye sağlanmış bulunan, PKKye karşı sıcak takip hakkını veren bir hüküm öngörmesi gerekirdi. (...) Bu şekilde yeğlenen zillet yolu, ABDnin de aracılığıyla hükümeti önce dolaylı bir şekilde sonra da açık ve seçik PKK terör örgütü ile görüşme ve taviz sürecine zorlamıştır.

BM ülkelere sıcak takip hakkı tanıyor. Irakla imzalanan anlaşmada bu maddenin olmaması, Türkiyenin BM nezdinde bu hakkını kaybetmesi anlamını taşıyor.

Cumhuriyet