Başkanları dinlemedi Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, özellikle yüksek yargı organlarının büyük tepkisini çeken ve Yargıtay ile Danıştayın daire ve üye sayısını arttıran yasayı onayladı. Veto çağrılarına kulak tıkayan Gül’ün tartışmalı yasayı Yargıtay ve Danıştay başkanlarıyla yaptığı görüşmelerden yalnızca iki gün sonra onaylaması dikkat çekti.

‘Sakınca görmedim’ İran’a hareketinden önce soruları yanıtlayan Gül, “Hukuk bürom ve danışmanlarımın verdiği bilgi ve öneriler çerçevesinde yasanın yayımlanmasında sakınca olmadığını gördümdedi. Yüksek yargının önünde inanılmaz bir yük olduğunu vurgulayan Gül, istinaf mahkemelerinin kurulması gerektiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Gül, yüksek yargıyla ilgili yasaya yapılan itirazları görmezden geldi

3 günde onayladı

© Cumhurbaşkanı Gül, Gerçeker ve Birden’le görüşmesinden iki gün sonra Yargıtay ile Danıştay’ın daire ve üye sayısını arttıran yasayı onayladı.

ANKARA (Cumhuriyet Bürosu) - Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker ve Danıştay Başkanı Mustafa Birdenle görüşmesinden iki gün sonra Yargıtay ile Danıştayın daire ve üye sayısını arttıran yasayı onayladı. Yasanın yürürlüğe girmesiyle Yargıtay ve Danıştayda dengelerin hükümet lehine değişmesi bekleniyor.

Danıştay ve Yargıtayla ilgili düzenleme 9 Şubat Çarşamba günü TBMMde kabul edilmiş, 10 Şubatta ise Cumhurbaşkanlığına gönderilmişti. Aynı gün CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı Güle Parlamentoda kabul edilen yasa, yargının, yürütmenin emrine girmesini öngören bir yasadır. Eğer siz bu ülkede demokrasinin kökleşmesini, özgürlüklerin yeşermesini, baskının ortadan kalkmasını istiyorsanız, sade bir yurttaş bile telefonlarının dinlendiğinden endişe duyuyorsa, bu yasa bu endişelere sadece katkı verecektir, endişeleri yok etmeyecektirdiye seslenmişti. Cuma günü ise Gerçeker ve Birden, Köşke çıkarak, ayrı ayrı Güle çekincelerini anlatmıştı.

Ancak Cumhurbaşkanı Gül, veto et çağrılarına rağmen yasayı 3 günde onayladı. İrana gitmek üzere dün Esenboğa Havaalanında konuya ilişkin soruları yanıtlayan Cumhurbaşkanı Gül, yasayla ilgili kendisine iletilen kaygı, fikir ve görüşleri hukuk bürosunda danışmanlarına incelettiğini belirterek yasanın onaylanmasında herhangi bir sakınca ve problem olmadığını gördüğünü söyledi. Yüksek yargının önünde inanılmaz bir yük olduğunu, hatta Avrupa yüksek mahkemelerinin bütün dosyaları toplandığında, Türkiyedeki yüksek yargı dosyalarının yarısı bile etmediğini savunan Gül, şunları kaydetti: Bu yıl 20-25 bin dosya zamanaşımına uğrayacak. Eğer bu şekilde devam ederse 4-5 sene içinde Yargıtaydaki ceza dosyalarının 200 bini zamanaşımına uğrayacaktır. Zaman aşımı ne demektir? Herkesin yaptığının yanına kâr kalmasıdır. Böyle dehşet bir durumla karşı karşıyayız. Buna ilave olarak bir de tahliyeleri düşünün. En son İzmirde yazık bir kızcağızın başı testereyle kesildiği için ve zanlısı 6 sene sonra yargılama bitmediği için tahliye edilmek zorunda kalındı.”

İstinaf mahkemelerinin de süratli bir şekilde çıkartılması gerektiğini söyleyen Gül, bunu takip edeceğini ifade etti.

‘Tarafsızlığını yitirdi’ YARGI-SEN Başkanı Eminağaoğlu, Gülün tarafsızlığını yitirdiğini öne sürdü. Yasayla yargıç güvencesi ve yargı bağımsızlığının ortadan kaldırıldığını belirten Eminağaoğlu, istinaf mahkemelerinin kurulmasının ardından da siyasi iktidarın yargı operasyonunun tamamlanacağını vurgula

EMİNAĞAOĞLU

‘Taraflılığı tescillendi’

ANKARA - Yargıçlar ve Savcılar Sendikası (YARGI-SEN) Kurucu Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu, Yargıtay ve Danıştaya ilişkin yasa değişikliğini jet hızıyla onaylayan Cumhurbaşkanı Abdullah Gülün tarafsızlığını yitirdiğini söyledi. Yasayla yargı bağımsızlığının ortadan kaldırıldığını belirten Eminağaoğlu, istinaf mahkemelerinin kurulmasının ardından da siyasi iktidarın yargı operasyonunun tamamlanacağını vurguladı.

Eminağaoğlu, Gülün yüksek yargıyla ilgili yasayı jet hızıyla imzalanmasıyla Cumhurbaşkanlığı makamının hükümet programlarının uygulanma mercii görünümü kazandığını ve tarafsızlık içinde hareket etmediğinin tescillendiğinikaydetti. Gülün zamanaşımıyla ilgili sözlerini eleştiren Eminağaoğlu, “2005’teki yasa değişikliği ile yargıyı bu kaotik ortama siyasi iktidar sokmuştur. Buna rağmen Cumhurbaşkanı tarafından zamanaşımının gerekçe yapılması kaotik ortamı yaratan siyasi iktidarla aynı eksende davranması yönünden son derece manidardırdiye konuştu. Düzenlemeyle mevcut davaların da dairesinin değiştirileceğini vurgulayan Eminağaoğlu Bu da devam eden davalara müdahale olarak yorumlanabilecek” dedi.  

ALİCAN ULUDAĞ/Cumhuriyet