Yargıtay'da babanın açtığı davanın oğluna mal edilip edilemeyeceğini tartıştı. Daire, "baba soyadı davası açmış oğlu açamaz' derken üyelerden bazıları bu görüşe katılmayarak dava açma hakkının engellenemeyeceğine dikkat çekti.

Yargıtay nüfus memurlarının doğum tarihi ve isim yanlışlığı azizliğine uğrayanların davalarını inceledi. Yargıtay 18'inci Hukuk Dairesi, nüfus müdürlüklerinde yaşanan bildik memur hatalarını inceledi, mahkeme üyeleri arasında bile tartışmalara neden olan kararlar Resmi Gazete'te yayımlandı. 18'nci Hukuk Dairesi'nde karşı oylara neden olan davada davcı Mehmet Gelikgürz Nüfus Müdürlüğü aleyhine Büyükçekmece 1. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde soyadı değişikliği davası açarak, "Çelikgürz' olan soyadının "Erciyes' olarak değiştirilmesini istedi. Mahkemede bu talebi kabul etti.
Ancak karara itiraz edilence dosya Yargıtay'ın gündemine geldi. 18'inci Hukuk Dairesi, Kadıköy 4. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde davacının babası Alaattin Çelikgöz'ün soyadının "Çelikgürz' olarak değiştirilmesine karar verildiğine dikkat çekti. Karar tarihinde ergin olmayan davacının da babasına bağlı olarak soyadının "Çelikgürz' olarak değiştiği belirtildi.
Nüfus Hizmetleri Kanunu'nun "Aynı konuya ilişkin olarak nüfus kaydının düzeltilmesi davası ancak bir kere açılabilir' hükmüne dikkat çeken Yargıtay, bir kişinin soyadına ilişkin kaydın ancak bir kez düzeltilebileceğine hükmetti. Daha önce soyadı mahkeme kararı ile babasına bağlı olarak düzeltilmiş olan davacının soyadının ikinci kez düzeltilmesine karar verilmesi yasaya aykırı bulundu.

-ÇOCUĞUN DAVA AÇMA HAKKI ENGELLENİYOR

Heyette yer alan bazı üyeler bu görüşe katılmadı. Karşı görüş yazısı yazan üyeler, "Davacının babası tarafından açılmış dava sonunda soyadının Nüfus Müdürlüğü tarafından yukarıda sözü edilen madde hükmü gereğince değiştirilmiş olması halinde davacı tarafından açılmış bir davadan söz edilemez" denildi. Karşı görüşte şu değerlendirme yer aldı:
"İdari nitelikteki soyadı değişikliğinin, aynı konuya ilişkin nüfus kaydının düzeltilmesi davasının ancak bir kere açılabileceği hükmü kapsamında değerlendirilmesi, haklı nedenlerin varlığı halinde davacının dava açma hakkını engellemesi sonucunu doğuracağından, çoğunluğun davacının babası tarafından dava açmak suretiyle yapılmış bir kayıt düzeltmesi bulunduğu takdirde davanın reddi gerektiği yolundaki görüşüne katılmıyoruz."

-ÇELİŞKİ YARATMAYIN

Yargıtay bir başka davada da bir kimsenin doğmadan önce nüfusa tescilinin mümkün olmadığı halde, doğum tarihinin kayıtta yer alan tarihten sonraki bir tarih olarak düzeltilmesinin çelişki meydana getirdiğine dikkat çekti. Yerel mahkemenin kararını bozan Yargıtay, hâkimlerin nüfus kayıtlarını düzeltme kararlarını verirken, hayatın olağan akışına ters düşecek durumlara yol açmamaya özen göstermesi gerektiğini ifade etti.



Anka