ERZURUM - HADİ ŞENGÜL

Adalet Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanı Alpaslan Azapağası, semt hile ve semt adalet sarayı mahkemelerinin 20 Temmuz bakımından faaliyete başlayacağını belirterek, 'istinaf mahkemeleri' namına da bilinen semt adalet sarayı mahkemelerinin faaliyete geçmesiyle yargıda aktiflik ve verimliliğin artacağını bildirdi.

Azapağası, AA muhabirine icra ettiği açıklamada, Türkiye'de kaymakamlık sisteminde reforma gidilmesi müstelzim alanlar bulunduğunu dile getirerek, kaymakamlık reformlarına sistemli ve totaliter ortak halde baktıklarını söyledi.

Yargı reformları kapsamındaki en ehemmiyetli çalışmalardan birinin, hem muhakeme sürelerini azaltacak hem de Yargıtay ve Danıştayın iş yükünü azaltmaya müteveccih istinaf mahkemelerinin yaşama geçirilmesi bulunduğunu belirtti.

Bu mahkemelerin kurulmasıyla ayrımsız sürede Yargıtay ve Danıştayın da baştan sona söylenen 'içtihat mahkemesi' olma hüviyetinin güçleneceğini anlatım fail Azapağası, şunları kaydetti:

'Bölge hile ve semt adalet sarayı mahkemeleri 20 Temmuz bakımından faaliyete başlayacak. 7 yerde semt idare, 7 yerde de semt adalet sarayı mahkemeleri müesses olacak. Bu, semt adalet sarayı mahkemelerinin öteki ortak adı bulunan istinaf mahkemelerinin kurulmasıyla yargıda aktiflik ve bereket kalık olacak. Buradaki esas gaye, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 6. maddesinde toprak meydan adaletli muhakeme hakkı sonunda namına getirilmiş olacak. Türkiye'de ortak vakitler bu yana baştan sona dile getirilen Yargıtay ve Danıştayın, içtihat mahkemesi hüviyeti kazanmasıyla ait dilek de bu halde gerçekleşmiş olacak. Vatandaşlarımız haklarını hâlâ çarpıcı ve dişi ortak halde alacaklar. Bu mahkemelerin kurulması ile lüzum ahbaplık dalında lüzum ukubet gerekse yönetsel kaymakamlık alanında, davaların şişman ortak bölümü Yargıtay ve Danıştaya gitmeden mukannen olacak.'


Kaynak: AA