Yargıtay, alkollü olarak sebepsiz yere eşini dövmeyi, kasten yaralama suçu kapsamında değerlendirdi. Yargıtay, bu suçun şefkatle bağdaşmayacağını belirterek, dayakçı kocanın 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası getiren hükümle yargılanması gerektiğine karar verdi.

Sarayönü Sulh Ceza Mahke- mesi'nin gündemine gelen davada, alkollüyken eşini döven ismi belirtilmeyen kişi hakkında 'aile bireylerine kötü muamele'den dava açıldı. Yargılama sonrasında kocanın eşine uyguladığı şiddet, Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 'Kötü Muamele' başlığını içeren 232. maddesi kapsamında değerlendirildi. Söz konusu maddede, "Aynı konutta birlikte yaşadığı kişilerden birine karşı kötü muamelede bulunan kimse, iki aydan bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır." hükmüne yer veriliyor.

DAYAĞA VERİLEN CEZA AĞIRLAŞTIRILDI

Hapis cezasına itiraz gelince dosya Yargıtay'ın gündemine taşındı. Temyiz talebini kabul eden Yargıtay 4'üncü Ceza Dairesi ise hüküm kurulan TCK'nın ilgili maddesinin aynı konutta birlikte yaşadığı kişilerden birine karşı kötü muamelede bulunma, yaralama, tehdit, sövme gibi suçların dışında ayrıca, çıplak gezdirme, aç bırakma, sürekli alay etme ve korkutma gibi merhamet ve şefkatle bağdaşmayan eylemleri kapsadığına dikkat çekti. Kocanın karısını alkollüyken sebepsiz yere dövdüğünün altını çizen daire kararında, karısına alkollüyken şiddet uygulayanların suçunu şefkatle bağdaşmayan eylemler dışına çıkarttı. Daire, sanığın alkollü olarak sebepsiz yere eşi olan mağdureye vurmasını "kasten yaralama" suçu olarak değerlendirdi. Kasten yaralama suçu da iki yıldan beş yıla kadar hapis cezasına hükmediyor.