Adalet Bakanlığı'nın hazırladığı kanun tasarısıyla ön ödeme, kamu davasının açılmasının ertelenmesi ve uzlaşmada yeni düzenlemeler hayata geçirilerek yargının iş yükü azaltılacak.

Adalet Bakanlığı, cezada alternatif çözüm yollarının genişletilmesini öngören kanun taslağı ile ilgili çalışmalar tamamlandı.

Adalet Bakanlığı tarafından hazırlanan tasarıyla ön ödeme, kamu davasının açılmasının ertelenmesi ve uzlaşmada yeni düzenlemelerle yargıdaki iş yükünün alternatif çözümlerle azaltılması hedefleniyor.

Düzenlemeyle belirli bir miktar para cezasını ödeyerek, kamu davasının açılmamasını veya açılmış davanın düşmesini sağlayan ön ödemede 3 ay olan üst sınır 6 ay hapis cezasına yükseltildi. 

Bu uygulamayla 6 aya kadar hapse çarptırılanların cezası,günlük 30 liradan hesaplanacak şekilde paraya çevrilecek.

5 yıl içinde suçun tekrarı halinde ödenecek miktar yarı oranında artırılacak. 

Kamu davasının açılmasının ertelenmesi için şikayet şartı da kaldırılacak.

Tasarıyla kamu davasının açılmasının ertelenmesinin kapsamı genişletilecek, 2 yıla kadar hapis cezalarını gerektiren suçlar da kapsama alınacak. 
 
Cumhuriyet başsavcılıkları bünyesinde "uzlaştırma büroları" kurulacak. Cumhuriyet savcısı dava açmadan önce dosyaları kurulan uzlaştırma bürosuna gönderecek. 

Uzlaştırma yoluna gidilebilecek suçların sayısı artırılacak. 

Uzlaşma kapsamına tehdit, kişi hürriyetini yoksun kılma, hırsızlık ve dolandırıcılık da eklenecek.

Suça sürüklenen çocuklar için sınırı 3 yılı geçmeyen hapis cezasını gerektiren suçlarda uzlaştırma girişiminde bulunulacak.

Ayrıca Adalet Bakanlığı, ceza işleri genel müdürlüğü bünyesinde alternatif çözüm usulleri daire başkanlığı kuracak.

Bu daire başkanlığı ön ödeme, uzlaşma, kamu davasının açılmasının ertelenmesi gibi alternatif usullerin etkin şekilde uygulanmasını sağlayacak.

Kaynak: Haber Kaynağı