KARAR -1
Hasta eşine silah zoruyla tecavüz eden kocaya 18 yıl hapis yolu açıldı. Şikayet geri alınmasına rağmen cezaya hükmedildi

KARAR -2
Koruma tedbiri altındaki lohusa eşini tartaklayıp sokağa atan kocaya hem tedbiri ihlalden hem kötü muameleden ceza verildi

CUMHURBAŞKANI Abdullah Gül'ün kadına yönelik şiddet olaylarını araştırması için Devlet Denetleme Kurulu'nu (DDK) görevlendirmesi, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin'in yeni tasarısı, kadına yönelik şiddet olaylarını bir kez daha gündeme taşıdı.
Devlet kurumları, aile içi şiddetin engellenmesi için alarma geçerken, bu konuda Yargıtay'dan da somut adımlar geldi. İki ayrı davayı karara bağlayan Yargıtay, 'eşe silahlı cinsel saldırı' ve 'kötü muamele' suçundan yargılanan iki sanığı affetmedi ve en ağır cezanın verilmesi yönünde içtihat oluşturdu.

ŞİKAYET GERİ ALINSA DA CEZA
Yargıtay'ın emsal kararına konu ilk olay Gaziantep'de yaşandı. O.K. adlı koca, hasta olduğu için cinsel ilişkiden kaçınan eşine silah tehdidiyle tecavüz etti. Kadının şikayeti üzerine O.K., tutuklandı ve 'eşe silahlı cinsel saldırı' suçundan 8 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Bunun üzerine O.K., yakınlarını da araya sokarak eşini şikayetten vazgeçirdi ve Yargıtay'a temyiz talebinde bulundu. Dilekçede, eşe yönelik cinsel saldırı eyleminin şikayete bağlı suç olduğu hatırlatılarak, kararın bozulması istendi. Yargıtay 5'inci Ceza Dairesi ise eylemin silahla gerçekleşmesi ve mağdurun ruh sağlığının bozulması nedeniyle, şikayetin geri çekilmesini dikkate almadı ve mahkumiyet kararını oybirliğiyle onadı.
Sanığa verilen cezanın az olduğunu da belirten Yargıtay, silah kullanılmasının 'ceza artırım' sebebi olduğunu vurguladı, ama savcılığın bu yönde talebi olmadığı için ceza artırımına gitmedi. Yargıtay'ın bu içtihadına göre, eşe yönelik silah cinsel saldırı suçlarında 12 yıldan 18 yıla kadar ceza verilebilecek.



EVDEN KOVANA ÇİFTE CEZA
Yargıtay'ın ikinci kararına konu olay ise Kastamonu'da yaşandı. Eşine kötü muamelede bulunduğu gerekçesiyle hakkında 'tedbir' kararı bulunan koca, iki gün önce doğum yapan eşini tartaklayıp 'defol git' diyerek sokağa attı. Şikayet üzerine sanık kocaya sadece 'tedbir kararını ihlal' suçundan ceza verildi.
Davanın temyiz incelemesini yapan Yargıtay 4'üncü Ceza Dairesi ise sanığın iki gün önce doğum yapan eşine yönelik eylemi, 'merhamet ve şefkatle bağdaşmayan davranış' kapsamında değerlendirdi ve 'tedbir kararını ihlal' suçunun yanı sıra, 'kötü muamele' suçundan da ceza verilmesine hükmetti.

MERHAMETSİZ  EYLEMLER
Yargıtay'ın kararlarında, 'aile bireylerine kötü muamele' kavramına da açıklık getirildi ve hangi eylemlerin bu kapsama gireceği sıralandı. Buna göre, yaralama, tehdit, sövme gibi TCK kapsamındaki suçlar dışında kalan 'evden kovma, aç bırakma, çıplak gezdirme, sürekli alay etme, aşağılama, korkutma' gibi merhamet ve şefkatle bağdaşmayan davranışlar 'aile bireylerine kötü muamele' olarak tanımlandı.



Ömür EMLİK / AKŞAM