ÇMO İstanbul Şubesi dün Taksim’de bulunan binasında İstanbul 4. İdare Mahkemesi’nin yürütmeyi durdurma kararı verdiği 3. havalimanı ile ilgili basın toplantısı düzenledi. Toplantıda açıklama yapan ÇMO İstanbul Şube Başkanı Emine Girgin, Şube Sekreteri Cevahir Efe Akçelik, davacılar Avukat Alp Tekin Ocak, Özgür Ceylan Aytaç, Cevat Ocak, Yıldırım Yılmaz, mahkeme kararının tanımayacaklarını belirten Ulaştırma Bakanlığı Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın suç işlediğini kaydetti.

ÇMO yöneticileri ve davacılar, bugünden sonra projeyle ilgili yapılan bütün işlemlerin suç olduğunu ifade ederek, tüm kamu kurumları hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını dile getirdi. Projenin yaratacağı doğa ve çevre tahribatına da dikkat çeken ÇMO, su havzalarının tehdit altında olduğunu, ekolojik dengenin bozulacağını kaydetti. Mahkemenin verdiği ara kararla projenin ne kadar aksayacağı yönündeki bir basın mensubunun sorusuna Avukat Ocak, bilirkişi raporları, mahkemenin vereceği nihai karara kadar geçecek sürenin tahmini bir yıl olacağını dile getirdi.

soL’a konuşan davacılardan Özgür Ceylan Aytaç, açtıkları davayla ilgili “Nefes alabileceğim bir İstanbul’da yaşamak istiyorum. Bir İstanbullu olarak bu projenin kendisine karşıyım ve bu yüzden dava açtım” dedi.

İstanbul 4. İdare Mahkemesi, 3. Havalimanıyla ilgili olumlu ÇED raporuna açılan davada yürütmeyi durdurma kararı vermiş, gerekçeli kararda söz konusu idari işlemin hukuka aykırı olduğu ve uygulanması haline telafisi imkansız zararlar vereceği kaydedilmişti.





soL