ISPARTA

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Meclis sayısal olarak güçleniyor, elinden yetkileri alınıyor. Yani dişi sökülmüş aslan gibi. Evet hiçbir yetkisi yok. Dişleri sökülen aslan gibi niye dedin? Milletin oyuyla seçiliyor milletvekilleri oraya gidiyorlar, ama yetkileri elinden alınmış, yetkisi olmayan, yetkisi sınırlı olan bir TBMM." dedi.

Burdur'daki programlarının ardından Isparta'ya gelen Kılıçdaroğlu, Isparta Esnaf Odası Kongre Merkezi'nde iş adamlarıyla bir araya geldi. Basına kapalı gerçekleştirilen toplantının ardından Süleyman Demirel Kongre Merkezi'nde muhtar, STK temsilcileri ve kanaat önderleriyle buluşan Kılıçdaroğlu, burada yaptığı dekonuşmada, 16 Nisan'da gerçekleştirilecek halk oylamasının, bütün partileri ilgilendirdiğini, bunun için de Türk bayrağı dışında bir bayrak kullanmadıklarını söyledi.

"Bizim bayrağımız, bizim demokrasimiz. Kendi ülkemizde demokrasiyi savunacağız, demokrasiden yana tavır alacağız." diyen Kılıçdaroğlu, katılımcılara "Cumhurbaşkanı tarafsız mı, taraflı mı olsun?" diye sordu.

"Yapılacak tercih Türkiye'yi ilgilendiriyor"

Tercihin Türkiye'yi ilgilendirdiğini belirten Kılıçdaroğlu, şunları kaydetti:

"Anayasa değişikliğinde sandığa giderken kendimize soru sorup, öyle oy kullanacağız. Başbakanlığı kaldırıyorlar, anayasa değişikliğiyle. Diyorlar ki 'Başbakanlığa gerek yok'. Sadece o mu? Hayır. Devletin yapısı ve işleyişiyle ilgili bütün yetkiler bir kişiye veriliyor. Yani kaç kişinin bakan olacağına, kaç tane başkan yardımcısı olacağına bir kişi karar verecek. Devlette hangi niteliktekiler bakan, müsteşar olur; vali, kaymakam, doktor olur; üniversitede rektör, dekan olur; bunlara bir kişi karar verecek. Bugün bu yetki TBMM'de. Meclis, yani milli irade karar veriyor."

Meclisin karar vermesini istemeyenlerin 'evet' oyu vereceğini ifade eden Kılıçdaroğlu, kaç bakan, müsteşar olacağına milli iradenin karar vereceğini anlattı.

Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu:

"500 milletvekili seçiyoruz, şimdi sayı 600'e çıkıyor. Niye 600'e çıkıyor? Bana bir Allah'ın kulu çıkıp, 600'ün gerekçesini söylesin. Şunun için 600'e çıkıyor diye. Faturayı kim ödeyecek? Siz, hepiniz ödeyeceksiniz. 187 trilyon lira para ödeyeceksiniz ek 50 milletvekiline beş yılda. Hangi gerekçeyle? 'Efendim Meclisi güçlendiriyoruz' diyorlar. Meclis sayısal olarak güçleniyor, elinden yetkileri alınıyor. Yani dişi sökülmüş aslan gibi. Evet hiçbir yetkisi yok. Dişleri sökülen aslan gibi niye dedin? Milletin oyuyla seçiliyor milletvekilleri oraya gidiyorlar, ama yetkileri elinden alınmış, yetkisi olmayan, yetkisi sınırlı olan bir TBMM."

"Geleceğimiz için çok önemli"

Kul hakkı yiyenlerden hesap sormak için gidip "hayır" oyu kullanılmasını isteyen Kılıçdaroğlu, şunları kaydetti:

"Öyle yetkiler veriyoruz ki bir kişi bir sabah kalkıp yeni kurulacak olan 600 kişilik TBMM'yi feshedebilecek. Diyecek ki 'Beyler, kusura bakmayın dün gece kötü bir rüya gördüm, bu Meclisi feshediyorum, yeniden buyurun hep beraber seçime gidelim'. Beş yıl için seçildi daha ikinci yılındayız. 'Ama ben feshediyorum, buyurun hep beraber seçime gidelim' diyor. Böyle rezalet olur mu? Olamaz. Milletin seçtiği milletvekillerini, milli iradeyi bir kişi feshedemez diyorsanız 'hayır' oyunun altına mührü şerefle basacaksınız."

Meclisi fesih yetkisinin 1924'te anayasa görüşülürken Atatürk'e verilmek istendiğini ancak kabul edilmediğini anlatan Kılıçdaroğlu, 1924'te verilmeyen yetkinin 2017'de verilmek istendiğini savundu. Kılıçdaroğlu, "80 milyonun aklı mı bir kişinin aklı mı önemlidir? Onun için diyorum ki sandığa gidip 'hayır' oyunu kullanmak çok önemli. Geleceğimiz için çok önemli, Türkiye için çok önemli." diye konuştu.

Muhabir: Ayşe Yıldız

Kaynak: AA