63. Hükümet Kültür ve Turizm Bakanı Topçu, ''Başkanlık sistemine kişi ve kişiler üzerinden bakanlar büyük bir akıl tutulmasının içindedirler. Ve derhal bundan kurtulmalıdırlar'' dedi.

Tarımsal Kalkınma Vakfı’nın düzenlediği haftalık söyleşi programına katılan Kültür ve Turizm Eski Bakanı Yalçın Topçu, gündeme dair çarpıcı açıklamalarda bulundu. Konuşmasında yeni anayasa, başkanlık sistemi ve artan terör olaylarına değinen Topçu, demokrasi kavramına atıfta bulunarak ''devleti ele geçirme yetkisi tek bir güce aittir'' diyerek bu gücün siyaset kurumuna ait olduğunu belirtti.

Topçu, konuşmasını şöyle sürdürdü: 

YAPICI VE POZİTİF BİR MUHALEFET GEREKMEKTEDİR

Anadolu’yu karış karış gezdim partizanlık gütmeden doğru bildiğimi söyledim. Parti önemli değildi, sandıktan tek başına iktidar çıkması önemliydi. Her şeyin çaresi demokrasi ve hukuk olmalı, devleti ele geçirme yetkisi tek bir güce aittir. Anayasa bu yetkiyi sadece siyaset kurumuna vermiştir. Demokrasi ve sistem ne kadar güçlü olursa sadece biz değil medeniyet coğrafyamızdaki mazlumlar da bundan o kadar çok yararlanır. Tek politikası yüzde 52 oy almış bir Cumhurbaşkanına karşı durmak olanlar var. Milletin hassasiyetlerini göz ardı edenler 7 düvelin birleşmesi sayesinde yüzde 25 oy alabiliyor. Ancak böyle giderse bu oyun yüzde 12,5’a düşmesi içten bile değil. Yapıcı ve pozitif bir muhalefet anlayışı gerekmektedir. 

'TEK MECLİS, TEK BAŞKAN'

Türkiye’deki Başkanlık sistemi tartışmalarına da değinen Topçu, merhum Türkeş’in 9 Işık kitabında başkanlık sisteminden bahsettiğini ve Türkiye için ne kadar önem arz ettiğini hatırlattı. Üniter yapının korunmasına da dikkat çeken Topçu, ''Başkanlık sistemi ile ülke koalisyondan kurtulacak. Rahmetli Türkeş de başkanlık sistemini destekliyordu. Bunu 9 Işık kitabında da belirtiyor. Toplantılarda yaptığı konuşmalarda ''tek meclis, tek başkan'' sesleri hala kulağımda. O kitapta hızlı karar almanın Türk milletinin geleneklerinde ve tarihinde olduğunu, bunun Türkiye için ne kadar önem arz ettiğini sayfalarca yazıyor, anlatıyor. Üniter yapımızı muhafaza ederek dar bölge, sıfır baraj ile birlikte başkanlık sistemi önemlidir. Milletin tasdikinden geçmiş sivil bir anayasa yapılmalıdır. Başkanlık sistemine kişi üzerinden değil ülkenin geleceği üzerinden bakılmalıdır. Başkanlık sistemine kişi ve kişiler üzerinden bakanlar büyük bir akıl tutulmasının içindedirler. Ve derhal bundan kurtulmalıdırlar. Meclise milletten değil liderden korkanların geldiği bir sistem var. Milletin iradesi mecliste ne kadar temsil edilirse demokrasi de o kadar pekişir. Dar bölge sistemi ile toplumun tüm kesimlerinden kardeşlerimizin Meclis'e girme şansı olur.'' şeklinde konuştu.

TERÖRLE MÜCADELEDE YANLIŞ ADIMLAR ATILDI

Son dönemlerde artan terör olaylarına değinen Kültür ve Turizm Eski Bakanı Yalçın Topçu, konuşmasına şöyle son verdi:

''3 aylık askerleri bölgeye gönderiyorlar.  Bu yapılan hatadır. Ortada özel bir savaş var. Güvenlik güçlerimiz bu özel savaşın gereğini yerine getirmelidir. Teröre destek veren kim olursa olsun kalem tutanından siyasetçisine bürokratına kadar hukuk içerisinde ne gerekiyorsa yapılmalıdır. Terörle mücadele konusunda yanlış adımlar atıldı. Ancak benim şu an gördüğüm kadarıyla hem Cumhurbaşkanımız hem de Başbakanımızda net bir kararlılık var. Teröre  karşı sert bir duruş var.''

Kaynak: HABER7.COM