Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Ceylan Intercontinental Otel'de gerçekleşen Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) ve Bilişim Sanayicileri Derneği (TÜBİSAD) tarafından düzenlenen "Yenilikçi Türkiye için Bilişim" konferansının kapanış oturumuna katıldı. Türkiye'nin birçok ülke ile vizeleri kaldırdığını ancak Avrupa Birliği ülkeleri ile hala sıkıntılar yaşadıklarını dile getiren Ergün, "AB ile vizelerin kolaylaştırılması değil, kaldırılması için anlaşma yapılması gerekiyor. Kısa zaman içerisinde yol haritası oluşturuldu, karşılıklı olarak vizelerin kaldırılması ve AB içinde vatandaşlarımızın vizesiz olarak seyahatleri mümkün olabilecek" diye konuştu.

"DEMOKRASİDE GÖRMEDİKLERİMİZİ GÖRMEYE ALIŞMAK, DUYMADIKLARIMIZI DUYMAYA ALIŞMAK İCAB EDER"

Türkiye geçmişle kıyaslanamayacak bir noktada olduğunun altını çizen Bakan Ergün, "Çözüm sürecinin başlatılmış olması bundan birkaç yıl önce kimsenin ihtimal bile etmeyeceği gelişmelerin yaşanmasına sahne oldu. Bütün bunlar Türkiye'nin yeni bir evreye geçtiğini, yeni yaklaşmların toplumda hakim olduğunu gösteriyor. Demokraside görmediklerimizi görmeye alışmak, duymadıklarımızı duymaya alışmak icap eder. Farklılıkları görmediğimiz zaman onlar yok olmuyor, biz gözümüzü yummuş oluyoruz" dedi.

"ARTIK HERŞEY YAZILIM TEKNOLOJİSİ ÜZERİNDEN YÜRÜYOR"

Geçmişte bir kaç asırda yaşanan maddi ve teknolojik gelişmelerin artık bir kaç yılda meydana geldiğini berlieten Ergün, en önemli üretim faktörünün bilgi olduğunun altını çizdi. Türk üniversitelerinin çalışmaları dünyada ses getirmeye başladığı zaman Türkiye'nin güçlü ülkeler arasında yer alacağını ifade eden Ergün, "Bunlar olmadığı zaman söylediklerimiz havada kalır. Türkiye'nin bilim ve teknolojideki gelişmelerde vagon ülke değil, lokomotif ülkelerden birisi olması gerekiyor" şeklinde konuştu. Türkiye'de insan kaynağının ciddi bir potansiyel oluşturduğunun altını çizen Ergün sözlerine şöyle devam etti: "Kamu sektörüne, özel sektöre, sivil toplum kuruluşlarına düşen görev insan kaynağının potansiyelini açığa çıkaracak bir sistem inşa etmektir. Bilişim sektörü işte bu açıdan önem taşıyor. Zira artık her değişim yazılım teknolojisi üzerinden yürüyor."

"GEBZE VE KURTKÖY'DE TEKNOPARK KURULUYOR"

Teknoparklarda ciddi bir potansiyel olduğunu belirten Ergün, '10 yılda geldiğimiz nokta iyi. Bundan sonraki 10 yılda bu süreci daha da hızlandırmalıyız. Bilişim sektörü için özel teknoparklar ve teknoparklar arasında da güzel bir bağ kurmalı bir atmosfer ve iklim oluşturmalıyız. 2 tane bu konuda teknoparkın kuruluşu devam ediyor. Biri Gebze'de yaklaşık 5 bin dönümlüm bir arazide kuruluyor. Biri de Kurtköy'de, savunma sanayi şirketlerinin bu konudaki yazılım şirketlerinin ağırlıklı olarak yer alacağı ikinci bir alanda kuruluyor" ifadelerini kullandı.

"APPLE STORE'DA TÜRK ÇOCUKLARIN YAPTIĞI 50 BİNDEN FAZLA APLİKASYON VAR "

Yazılım sektörünün marka yaratma fırsatı veren bir alan olduğunun altını çizen Ergün "(Yazılım sektörü) Herkesi geçme fırsatları olduğu gibi markalaşma fırsatlarıyla da dolu olan bir alandır. Bugün Apple Store Türkiye'deki çocukların yazdığı da 50 binden fazla aplikasyon var. Bunların önemli bir bölümü de sektörlerde işe yarayacak yazılımları da hayata geçirebilirler. Bu yazılım sektöründeki şirketlerle teknoparklardaki şirketlerle yakından ilgilenirlerse onların yaptıklarının kendi alanlarında nasıl bir hamleye yol açabileceğini daha yakından görmüş olurlar" dedi.