İSTANBUL - Handan Güneş

Türkiye’ye gelen yabancı ziyaretçilere KDV iade hizmeti veren Global Blue Türkiye'nin Genel Müdürü Selim Şeyhun, geçen yıl Türkiye'yi ziyaret eden yabancı ziyaretçilerin alışveriş oranları, miktarları ve vergiden muaf (tax-free) alışverişlerine ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, Global Blue'nun, Türkiye'deki kayıtlı tax-free pazarının yaklaşık yüzde 80’lik kısmını temsil ettiğini söyledi.

Tax-free kapsamına daha çok AVM’lerde yer alan perakende markalarının girdiğini, Kapalıçarşı ve Mısır Çarşısı'nda Global Blue'ya abone pek perakendeci bulunmadığını, burada tax-free'nin çok kullanılan bir sistem olmadığını vurgulayan Şeyhun, "Tabii ki alışveriş kredi kartı ile ödeniyorsa muhtemelen bir yerlerde kayıt altına alınıyordur ama maalesef bizim bu konuda pek bir fikrimiz yok." ifadesini kullandı.

"Alışverişin tamamı için KDV iadesi başvurusu yapmıyorlar"

Global Blue Türkiye Genel Müdürü Şeyhun, yabancı ziyaretçilerin, Türkiye'den geçen yıl 1 milyar liranın üzerinde alışveriş gerçekleştirdiğini ancak bu miktarın tamamı için KDV iadesi başvurusu yapmadığını, söz konusu tutarın 550 milyonluk kısmı için iade başvurusunda bulunduğunu, yabancıların 2016'da yaptıkları alışverişte ödedikleri 55 milyon liralık vergiyi geri aldığını bildirdi.

Şeyhun, Türkiye'de tax-free sisteminin 1 Temmuz itibarıyla dijitalleşerek e-fatura platformuna geçeceğini belirterek, "Böylece form doldurmak ve kağıtlarla uğraşmaya gerek kalmayacak. Ayrıca gümrükteki zamanı da çok fazla kısaltacak. Turistler bence daha fazla KDV iadesini daha fazla kullanacak. Bu durum alışveriş oranını da minimum yüzde 10 artırır. Türkiye, Avrupa’da tamamen dijitale geçen 5'inci ya da 6'ncı ülke olacak." şeklinde konuştu.



Kaynak: AA