İSTANBUL - BURHAN SANSARLIOĞLU

Yabancı ekonomistler, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB), yarın gerçekleştireceği Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında faiz değişikliğine gitmesini beklemiyor.

Rabobank Gelişen Piyasalar Kur Stratejisti Piotr Matys, AA muhabirine yaptığı açıklamada, TL'nin geçen yıl dolara karşı iyileşme kaydederek ılımlı bir seyir izlediği göz önünde bulundurulduğunda TCMB'nin, yarın gerçekleştireceği PPK toplantısında değişikliğe gitmeyeceği öngörüsünde bulundu.

Matys, enflasyonu yüzde 5 seviyesine getirmenin TCMB Başkanı Murat Çetinkaya için hala en zor konu olduğunu belirterek, TCMB'nin TL'yi desteklemek için daha yüksek faiz oranlarını kullanabileceğini ancak bunun geçen yıl enflasyonun ana nedeni olan gıda enflasyonunu engellemeyeceğini söyledi.

Hükümet ve TCMB'nin enflasyonu düşürmek için ortak hareket etmesinin TL ve TL varlıkları için olumlu olacağını ifade eden Matys, Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek'in, hükümetin enflasyondaki düşüş için gerekli desteği vereceğine dair açıklamasının da cesaret verici olduğunu kaydetti.

"TCMB, faiz oranlarında değişikliğe gitmeyecek"

TD Securities Gelişen Piyasalar Kıdemli Stratejisti Christian Maggio da TCMB'nin faiz oranlarında değişikliğe gitmeyeceğini söyledi.

Maggio, "Enflasyon ve diğer riskler konusunda rahatlatıcı mesajlar verilebilir. Bu da ileride bir faiz indirimi için işaret olabilir." dedi.


Kaynak: AA