HÜSEYİN LİKOĞLU / ANKARA

Stratejik Düşünce Enstitüsü (SDE), yeni anayasa için hazırladığı raporda, vesayetsiz anayasa çağrısında bulundu. Yeni anayasa için, insan hakları, tam demokrasi, hukukun üstünlüğü ve çoğulculuk esaslarının baz alınması gerektiği vurgulandı. SDE'nin 150 katılımcı tarafından hazırlanan, "Vesayetsiz ve Tam Demokratik Bir Türkiye İçin, İnsan Onuruna Dayanan Yeni Anayasa Raporu' bir basın toplantısıyla kamuoyuna açıklandı. SDE Merkezi'nde Prof. Dr. Yusuf Şevki Hakyemez tarafından açıklanan rapora göre, yeni anayasa ile vesayetçi mantığın terk edilmesi istendi. İşte SDE'nin yeni anayasa önerileri:

İNSAN ONURUNA DAYANAN ANAYASA

Yeni anayasanın insan onuruna dayanması, tam demokrasiyi hedeflemesi, hukukun üstünlüğünü tesis etmesi, çeşitlilik ve çoğulculuğu esas alan özgürlükçü bir vizyona sahip olmalı. Yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığı için öncelikle devletin ideolojik tarafsızlığının sağlanmalı. HSYK ve yüksek yargının oluşumu, Anayasa Mahkemesi ve Sayıştay'ın görev ve yetkileri konusunda revizyonlar yapılmalı. Askeri Yargıtay ve AYİM kaldırılmalı.

TSK MİLLİ SAVUNMA BAKANLIĞI'NA BAĞLANMALI

Halk adına egemenlik sadece yasama, yürütme ve yargı tarafından kullanılmalı. Türk Silahlı Kuvvetleri vesayet tartışmalarının dışına çıkaracak düzenlemelere yer verilmeli. Genelkurmay Başkanlığı'nın Milli Savunma Bakanlığı'na bağlanmalı. Milli Güvenlik Kurulu anayasal kurum olmaktan çıkarılmalı. Dış savunma haricindeki tüm güvenlik birimlerinin İçişleri Bakanlığı'na bağlanmalı. 'Vicdani ret' tanınmalı. Devlet Denetleme Kurulu, YÖK, RTÜK, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu ve Diyanet İşleri Başkanlığı anayasadan çıkarılmalı. Yerinden yönetim esas alınmalı. Merkeziyetçilik azaltılarak yerel yönetimler güçlendirilmeli. Olağanüstü hal rejiminin geçici bir tedbir olduğu belirtilerek, sıkıyönetimin bir olağanüstü yönetim modeli olmaktan çıkarılmalı. Siyasi parti kapatmaları zorlaştırılmalı. Siyasi partilerin hazineden yardım almaları uygulamasına son verilmesi, seçme ve seçilme konularındaki sınırlamalar kaldırılmalı. Ana dilin kullanılmasına ilişkin yasakların kaldırılmalı. Anayasa'da hiçbir surette değiştirilemez hükümlere yer verilmemeli.

Anayasa toplumun uzlaştığı metindir

Başkanı Prof. Dr. Yasin Aktay, anayasanın, toplumun uzlaştığı metin anlamını taşıdığını belirterek, "Anayasa toplumun uzlaştığı metindir. Türkiye'de anayasalar şimdiye kadar topluma zorla dayatılan metinler olmuştur. Bu nedenle Türkiye'nin iç sorunları sürekli nüksediyor' dedi. SDE İhtisas Kurulu Başkanı ve eski Anayasa Mahkemesi üyesi Prof. Dr. Sacit Adalı da Türkiye'de yeni bir sosyal barış mukavelesi yapılması gerektiğini söyledi. Türkiye'de 30 yıldır bir iç mücadele yaşandığına işaret eden Adalı, "Olan bitenden ders alma zamanı. Çok büyük bedeller ödendi, barış zedelendi. Şimdi bunun revizyonu aşamasındayız' dedi.

www.yenisafak.com.tr