TEOG sonuçları açıklandı, 8. sınıf öğrencileri notlarını öğrendi ancak uzmanlar, sonuçlarla ilgili tüm verilerin kamuoyuyla paylaşılmasının eğitim kalitesini artırmak için çok önemli olduğunu vurguluyorlar.

Eğitim uzmanı Hatice Yılmaz, “Türkiye elindeki en büyük veriyi TEOG sonuçlarını, eğitim öğretim kalitesini artırmak amaçlı kullanmıyor, sonuçları tamamen gizli tutarak bu alanda yapılabilecek çalışmaları da engelliyor. Bu düşünceyi anlamak mümkün değil” dedi.

Yılmaz şöyle devam etti:

“Bir an için merkezi TEOG test sonuçlarının branş branş açıklandığını, her okula merkezi sonuçlarla birlikte sadece o okulun sonuçlarının gönderildiğini ve her okula genel başarıyı artırmak için nasıl bir yol izlemeleri gerektiğinin gönderildiğini düşünelim. Aynı zamanda veli ve öğrencilere de sınav sonuçlarını ne yaparlarsa ve nasıl çalışırlarsa yükseltebileceklerinin bildirildiğini düşünün. Bu kadarcık bir açıklama bile okul, veli ve öğrencileri başarı yolunda harekete geçirecektir. Sınav sonuçlarının açıklanmama nedeni okullar tarafından rekabete konu yapılmasını engellemek diye düşünüyorum. Eğitim öğretim kalitesinde yarışmanın geçici sonucu okulun kalıcı sonucu ise ülkenin menfaatına olacaktır.”

Sadece sonuçlar değil

Hatice Yılmaz, TEOG sonuçlarının, bugünkü uygulama biçimiyle veli, öğretmen ve okulun hiç sorumluluğu yokmuş gibi sadece öğrencinin sonucu olarak değerlendirildiğine dikkat çekerek, şu önerilerde bulundu: “Oysa bu konuda en az sorumlu olan kişi öğrencidir. TEOG sonuçlarının öğretim kalitesini artırma amaçlı kullanımı bir ölçme-değerlendirme ve geri bildirim sistemine geçilmesi demektir. . Değerlendirme sonucunda her okulun, hangi branşta hangi yeterlilik düzeyinde olduğu ve başarısının yükselmesi için alınması gereken önlemler belirlenir. Geri bildirim sistemi ile okula, öğretmene, veliye ve öğrenciye başarının yükselmesi için izlenmesi gereken yöntemleri bildirilse tam bir eğitim seferberliği başlatmış olacağız.’

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr