Dış Haberler Servisi - Venezüella Devlet Başkanı Hugo Chavez önceki gün yapılan seçimlerde rakibi Henrique Caprilesi geride bırakarak üçüncü kez seçildi.

Katılım oranının yüzde 81’i bularak ülke tarihinin en yüksek seviyesine ulaştığı seçimlerde oyların yüzde 54.66’sı Chavez’e giderken Demokratik Birlik Koalisyonu’nun adayı Capriles yüzde 44.73’te kaldı.

1999’dan beri iktidarda olan Chavez, devlet başkanlığı görevinde altı yıl daha kalacak. 2006’da yapılan seçimlerde rakibi Manuel Rosales ile arasında 27 puan fark bulunan Chavez, bu kez 10 puan farkla kazandı. 13 yıldır iktidarda bulunan Chavez’in taraftarları zaferi havai fişeklerle, başkent Caracas’taki devlet başkanlığı sarayının önünde bayraklarla dans ederek kutladılar. Seçim sonuçlarının belli olmasının ardından devlet başkanlığı sarayı Miroflofes’in balkonundan binlerce kişiye seslenen Chavez, yeni dönemde de demokratik sosyalizm yolunda dönüşümün devam edeceğini söyleyerek “Söz veriyorum, daha da iyi bir başkan olacağım” dedi.

Liberal çizgisiyle tanınan Capriles ise Chavez’i kutladı ve taraftarlarına hitaben yaptığı konuşmada, “Sakın yenilmiş gibi hissetmeyin. Venezüella’nın her köşesine tohumlar ektik. Bu tohumlar, gelecekte yüzlerce ağaca dönüşecek”dedi.

Ücretsiz sağlık hizmetleri, konut ve eğitim olanakları gibi sosyal devlet uygulamalarıyla geniş kitlelerin, özellikle yoksulların desteğini alan Chavez, kanser teşhisiyle Küba’da tedavi görmüş ve iki kez ameliyat olmuştu. Leğen kemiği bölgesinden tümör aldıran, ancak ne tür bir kansere yakalandığı açıklanmayan Venezüella Devlet Başkanı, geçen temmuz ayında, hastalıktan tamamen kurtulduğunu duyurmuştu.

Yoldaşlardan kutlama

Yoksullar için 2018’e kadar 2 milyon konut inşa etmeyi hedefleyen Chavez, önümüzdeki dönemde alt sınıflar lehine yeni adımlar atmaya hazırlanıyor.

Latin Amerika’nın solcu liderleri Arjantin Devlet Başkanı Cristina Kirchner, Ekvador Devlet Başkanı Rafael Correa ve Bolivya Devlet Başkanı Evo Morales, seçim sonuçlarının belli olmasından hemen sonra Chavez’i kutladılar.

Avrupa Birliği (AB) de üçüncü kez devlet başkanı seçilen Chavez’i tebrik ederken, muhalefet tarafından otoriter rejim oluşturmakla eleştirilen Caracas yönetimine reform çağrısında bulundu.

AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton konuyla ilgili açıklamasında, “Yeni dönemde Devlet Başkanı Chavez ülkenin kurumlarını güçlendirmeli, temel özgürlükleri teşvik etmeli ve sürdürülebilir ekonomik kalkınma için tüm toplum kesimlerine ulaşmalıdır” dedi.
CUMHURİYET