Kuşadası’nda Fuat Şengül’ün karakolda maruz kaldığı şiddete ilişkin Aydın Valiliği’nden bir açıklama yapıldı. Vatandaşa yapılan muamelenin “kelepçe takılmak suretiyle etkisiz hale getirilme” olduğu belirtilen açıklamada, polisin vatandaştan davacı ve şikâyetçi olduğu kaydedildi. Öte yandan, Şengül iki yıldır alamadığı rapor için dün tekrar hastaneye giderken, çekilen röntgenin teknik arıza nedeniyle kaybolduğu anlaşıldı. Aydın Valiliği’nin Taraf ’ın üç gün önce manşete taşıdığı “Karakoldan naklen linç” haberine ilişkin yaptığı açıklama şaşkınlık yarattı. Valilik, karakol kamerasına açık bir şekilde yansıyan dayak görüntüleriyle ilgili, motosikletinin çekilmesi karşısında “agresif” hareketler sergileyen Şengül’ün Çarşı Karakolu’nda da “agresif” hareketlere devam ettiği için “yere yatırılarak arkadan kelepçe takılmak sureti ile etkisiz hale getirilmeye çalışıldığı” iddiasında bulundu. Açıklamada şöyle denildi:“Konu ile ilgili, görevli memurların alınan ifadelerinde; polisler, görev yapmalarını engelleyen F.Ş. adlı şahıstan davacı ve şikayetçi olduklarını beyan etmişlerdir. Olayla ilgili olarak, F.Ş de görevlilerden şikâyetçi olmuştur. F.Ş. için tanzim edilen ‘darp-cebir izi yoktur’ ibaresinin yer aldığı doktor raporu, olayla ilgili ‘Görevli Memura Mukavemet’ suçundan tanzim edilen tahkikat evrakları ve polis merkezindeki kamera görüntüleri 12/07/2010 günü Kuşadası Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderilmiş olup, konu hakkında adli ve idari tahkikat halen devam etmektedir.”


Önce görüntü, sonra röntgen


Aydın Emniyet Müdürü’nün “tabii ki görevlerine devam edecekler” dediği polislerin şikâyetlerini değerlendiren ve soruşturma açan savcılık, yanlışlıkla başka bir dosyaya konan kamera görütülerini iki yıl gecikmeli olarak avukatlara vermişti. Dün de Fuat Şengül’ün röntgeninin hastanede kaybolduğu anlaşıldı. Adnan Menderes Devlet Hastanesi’ne giden Şengül’e, pazartesi günü çekilen röntgen sistemde kaybolduğu için rapor verilemeyeceği söylendi. Durumun başhekime bildirilmesinin ardından yeni bir röntgen çekilerek rapor verildi. Rapora göre, polis kontrolünde alınan iki yıl önceki “sağlam” raporuna karşın Şengül hâlâ o günün “izlerini” taşıyor. Raporda Şengül’ün dizinde çatlak olduğu ifade edildi.
 

Vatandaşa ‘işkence’ rutini


Karakolda şiddete uğrayan vatandaşa uygulanan polis-adliye-hastane-idare süreci böylece tamamlandı. Önce, karakolda dayak yiyen vatandaşa “polise mukavemetten soruşturma” açıldı. Polis kontrolündeki muayenede “sağlam” raporu verildi. Kamera kayıtları adliyede yanlışlıkla başka dosyaya konduğu için bulunamadı ve soruşturma iki yılda tamamlanamadı. Hastanede çekilen röntgen sistem arızası nedeniyle verilemedi. Emniyet ve Valilik polislere arka çıktı.