Sakarya Cumhuriyet Savcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında, Bulgaristan'a yapılan vagon ihracaatında devleti zarara uğrattıkları gerekçesiyle rapor hazırlanırken, soruşturma başlatıldı. Sakarya İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık Şubesi ekipleri soruşturma kapsamında bu sabah saatlerinde operasyon düzenledi. Polisler fabrikaya gelerek çok sayıda evrağa el koydu. Polis, bir süre önce emekliye ayrılan TÜVASAŞ'ın eski genel müdürü İbrahim Ertiryaki ile birlikte fabrikanın üst düzey yöneticilerinin de aralarında bulunduğu 8 kişiyi gözaltına aldı. Soruşturma kapsamında ayrıca çok sayıda kişi de bilgilerine başvurulmak üzere Sakarya Emniyet Müdürlüğü'ne getirildi.

SAYIŞTAY 25 MİLYON LİRA ZARAR OLUŞTUĞUNU BELİRLEDİ

Sayıştay’ın, 2013 Denetim Raporu'na göre Türkiye Vagon Sanayi A.Ş.'nin 2012 ve 2013 yılında Bulgaristan'a 75,1 milyon TL'ye anlaştığı 30 vagon için 88,6 milyon TL harcama yaptığı, vagonların satışından kaynaklanan 13,5 milyon TL zarar ile birlikte şirket 4 milyon Euro tutarında gecikme cezası ödediği yer alıyor. Raporda, 'Proje tutarı 32 milyon 205 bin Euro olan sipariş yaklaşık 25 milyon TL gibi büyük bir zarar ile sonuçlandı. Zararın oluşmasında gerek sözleşme, gerekse üretim sürecindeki idari bilgi ve deneyim eksiklikleri ile proje sürecinin gerekli özenle yönetilememesinden kaynaklandığı tespit edilmiştir' ifadelerine yer verildi.

3 MİLYON 684 BİN EURO'YU ARALARINDA PAYLAŞMIŞLAR

Sakarya Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Ercan, 8 kişinin gözaltına alındığı operasyonla ilgili yazılı açıklamada bulundu. TÜVASAŞ'ın, Bulgaristan'a ihraç ettiği vagonlar için ilgisi olmayan, ancak faturayı kesen bir firmaya hizmet karşılığı kestiği 3 milyon 684 bin Euronun bazı şüpheliler tarafından paylaşıldığı belirtildi. Soruşturmanın devam ettiğini belirten Ercan, şunları kaydetti:

'Vagon ihracı işinden yaklaşık 13,5 milyon lira kamu zararı meydana gelmiş, fizibilitesi yapılmadan üretime başlanan vagonların zamanında teslim edilmemesiyle ilgili 4 milyon 20 bin euro gecikme cezası ödenmiştir. Ayrıca, daha önce imzalanan temsilcilik sözleşmesi kapsamında TÜVASAŞ'ın Bulgaristan'da yetkili temsilcisi olan şirketin iş karşılığı düzenlemesi gereken faturayı düzenlemeden önce tasfiye edildiği belirlenmiştir. Faturanın sözleşmeye taraf olmayan bir firma tarafından düzenlendiği, TÜVASAŞ ve sözleşmeyi imzalayan şirket ile faturayı düzenleyen şirket arasında hiçbir ilgi bulunmadığı, hizmet karşılığı ödeme yapılan 3 milyon 684 bin euronun bazı şüpheliler arasında paylaşıldığı şüphesi oluşmuştur. Operasyon kapsamında haklarında gözaltı kararı bulanan bazı şüpheliler de aranmaktadır.'

Kaynak: DHA