MANİSA/MUĞLA - Turgay Duyar-Durmuş Genç

Başta Sultaniye cinsi olmak üzere 9 farklı türde yaş üzümün üretildiği Sarıgöl'de, temmuz ayından itibaren olgunlaşan ürünlerini hava koşullarından korumak için bağlarını kaneviçe örtüyle kaplayan üreticiler, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'nin, "ülkesinin Türkiye'den yaş sebze ve meyve ithalatına yeniden başlayacağı" yönündeki açıklamasıyla sevindi. 

Sezonda yaş üzüm fiyatındaki düşüklük ve kuru üzüm fiyatındaki belirsizlikten yakınan üreticiler, Rusya pazarının açılması ile örtü altında beklettikleri yaklaşık 140 bin ton üzümün değerlenmesi umudunu yaşıyor.

"Rusya'ya ihracatın açılması yüzümüzü güldürdü"

Sarıgöl Ziraat Odası Başkanı Ali İhsan Ülgen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Rusya'ya ihracatın yeniden başlamasının üzüm üreticisinin yüzünü güldürdüğünü söyledi.

Rusya pazarının yeniden açılmasının üzüm üreticisi açısından büyük önem taşıdığını belirten Ülgen, "Sarıgöl'de ihracatımızın yüzde 80'lik kısmını Rusya'ya yapıyoruz. Geriye kalan kısmı da Avrupa ile Ortadoğu ülkelerine ihraç edilmektedir. Rusya ile ilişkilerin iyileşme sürecine girildiği an, davul zurna ile üzüm bağlarında oynamıştık. Rusya ihracatının açılması bizlerin yüzünü güldürdü, çok güzel oldu, bir daha davul tutup oynamak geliyor içimden." dedi.

Muğla'da narenciye sevinci

Yılda yaklaşık 250 bin ton narenciye, 50 bin ton civarında da nar üreterek Ege Bölgesi'nde en çok narenciye üretimi yapan yer olan Muğla'da da üreticiler, Rusya'nın bazı ihracat ürünlerine getirdiği kısıtlamayı kaldırılmasının sevincini yaşıyor.

Ortaca Ziraat Odası Başkanı Salim Çöllü, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçede bu yıl yaklaşık 60 bin ton limon, 60 bin tona yakın nar ile 60 bin ton civarında portakal, greyfurt ve domates hasadı yapılacağını kaydetti.

Rusya ile yaşanan krizin narenciye üreticilerini önemli ölçüde etkilediğini belirten Çöllü, "Geçen yıl nar ve portakal dalında kaldı. Soğuk havalarda çürüdü. Nar alan tüccarlar da çiftçi de zarar etti. Geçen yıl çiftçi masrafını dahi alamadı. Bu sene inşallah kısıtlamanın kalkmasıyla ürünlerimizi ihraç edeceğiz." dedi.

Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO) Başkanı Bülent Karakuş da Rusya'nın kararının üretici ve ihracatçıları sevindirdiğini belirterek, "Muğla, Ege Bölgesi'nde narenciye üretiminin en çok yapıldığı kent. Biz narenciyenin bütün türlerini Rusya’ya ihraç ediyorduk. Yaşanan kısıtlamadan sonra sadece limonu ihraç edebildik. Kısıtlamanın kalkmasıyla portakal, mandalina, limon, nar ihraç edeceğiz. Muğla, narenciye üretiminde Türkiye genelinde Adana, Mersin, Antalya ve Hatay'dan sonra beşinci sırada geliyor." diye konuştu.

Kaynak: AA