AKP heyetinin CHP ziyaretinde yeni anayasa çalışmalarıyla ilgili olarak bir uzlaşma komisyonu kurulması konusunda uzlaşma sağlandı. CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, “Toplumsal sözleşme tanımına uygun bir anayasa metninin ortaya çıkması için seçilmiş olan tüm milletvekillerinin TBMM’de olması meşruiyetin bir gereğidir” diye konuştu. Uzlaşma komisyonunda CHP’den Rıza Türmen ile Süheyl Batum bulunacak.

AKP ile CHP, yeni anayasa için çalışma yöntemi konusunda anlaşma sağladı

Komisyonda uzlaştılar

© Anayasa çalışmaları kapsamında dün AKP heyeti CHP Genel Merkezi’ni ziyaret etti. Görüşme sonucunda önkoşulsuz olarak uzlaşma komisyonu kurulması konusunda anlaşma sağlandığı açıklandı. Görüşme sonrasında açıklama yapan AKP’li Çelik, ‘’Bir yıl içinde sonuca ulaşılması gerektiğini CHP heyetiyle paylaştık” derken CHP’li Hamzaçebi de anayasa konusunda en geniş mutabakatın sağlanmasını istediklerini söyledi.

ANKARA (Cumhuriyet Bürosu) - Yeni anayasa çalışmaları ile ilgili olarak AKPlilerin CHP Genel Merkezine ziyaretinden Uzlaşma Komisyonu kurulması ve çalışma yöntemini, prensiplerini komisyonun belirlemesi konusunda uzlaşma çıktı.

AKP Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik başkanlığındaki heyet dün CHP Genel Merkezinde Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, Genel Başkan Yardımcısı Atilla Emek, Genel Sekreter Bihlun Tamaylıgil, parti meclisi üyesi Süheyl Batum ve CHP milletvekili Rıza Türmenin bulunduğu heyetle yaklaşık bir saat görüştü.

Çelik görüşmeden sonra, Meclis açıldığı andan itibaren Meclisin ilk gündemi ve Meclis açıldıktan sonra da temel gündemi yeni anayasa olmalıdır. Kuşkusuz sürecin inisiyatifi Meclis Başkanındadır. Uzlaşma Komisyonu önşartsız olarak toplanmalıdır. CHP ile Meclis açıldıktan sonra ilk ve temel gündemin yeni anayasa olması gerektiği konusunda ve Uzlaşma Komisyonunun önşartsız olarak toplanması gerektiği konusunda tam mutabakata vardık. Bir yıl içinde sonuca ulaşılması gerektiğini CHP heyetiyle paylaştık dedi. Çelik, içerikle ilgili bir şey konuşmadıklarını da sözlerine ekledi.

CHPli Hamzaçebi de Kurulacak olan Uzlaşma Komisyonuna CHP tabii ki üye verecektir. Anayasalar birer toplumsal sözleşme metinleridir. Yani toplumun en geniş mutabakatla uzlaştığı, üzerinde mutabık kaldığı metinler olmalıdırdedi.

Hamzaçebi, tutuklu milletvekillerinin durumunun görüşmede gündeme gelip gelmediğine ilişkin soru üzerine, TBMMnin bu dönem temsil oranı yüzde 95 düzeyinde, temsil edilmeyen yüzde 5lik bir oran var. Onların görüşlerinin alınması, onların görüşlerinin bu anayasa sürecine dahil edilmesi gerekir. Aksi takdirde, bu parlamentoda var olan, görev yapan milletvekilleri her şeyi yapabilir, her şeye karar verebilir, derseniz toplumsal sözleşme tanımına uygun bir anayasa metni ortaya çıkmaz. Bu çerçevede seçilmiş olan tüm milletvekillerinin tabii ki TBMMde olması meşruiyetin bir gereğidiraçıklamasını yaptı.

Hamzaçebi, çalışmaların bir yılda tamamlanmasına ilişkin açıklamalar anımsatılarak yöneltilen soru üzerine de Tabii ki buna Uzlaşma Komisyonu karar verecektir. Uzlaşma Komisyonunu şimdiden bağlayan, onu süreyle kısıtlayan bir açıklama çok doğru değildir dedi.

Meşruiyet vurgusu

Hamzaçebi, bir başka soru üzerine görüşmede toplumsal sözleşme tanımına uygun bir anayasa, meşru bir anayasa ne demek bunları tartıştıklarınıifade ederken Bir anayasanın meşruiyet sorunu olmaması için halk iradesinin en güçlü şekilde bu anayasanın arkasında olması gerekir. Şart budur aslındadedi. Hamzaçebi, Uzlaşma Komisyonunda CHPli üyelerin Süheyl Batum ve Rıza Türmen olacağını bildirdi.

Edinilen bilgiye göre; CHPli Süheyl Batumun toplantıya gecikmesi üzerine espriler yapıldı. AKPli Burhan Kuzunun görüşmeye gitmeden önce heyetteki arkadaşlarına Süheyl Batum, geç kalacak göründediği aktarılırken Batumun gecikmesi gülümsemelere yol açtı. Hamzaçebi, Bir anayasa hukukçumuz varderken toplantıya gecikmeli katılan Batum İstanbuldan geldiğini, rötar nedeniyle geciktiğini söyledi. Kuzu, Batuma Yıllarca ne çektiğimi görün diye takıldı.