Türkiye İşadamları ve Sanayicileri Konfederasyonu (TUSKON) Başkanı Rızanur Meral, seneler alan davaların yatırımların önünde bir engel olarak yer aldığını dile getirdi. Yargı reformunun bir an evvel hayata geçmesini talep eden Meral, "Mevcut dosyaların eritilmesi, yeni dosyaların süratle sonuçlanması zaruret." dedi.

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) İcra Kurulu Başkanı Rona Yırcalı da uzayan davalardan mağdur olanların mağduriyetlerinin giderilmesi ve adaletin süratle tecellisi adına gereken tedbirlerin alınmasını istedi.

Konuyla ilgili Cihan'a açıklamalarda bulunan iş dünyasının temsilcileri, tasarının TBMM Genel Kurulu'ndan vakit kaybedilmeden geçmesi halinde ülke ekonomisinin karlı çıkacağına işaret ediyor. Alacak-verecek ve ticari ihtilaflarda yargı sürecinin süratlenmesi gerektiğini belirten TUSKON Başkanı Rızanur Meral, iş dünyasının uzayan davalara dair şikâyetlerini şöyle özetledi:

"Kendinizi alacaklı yerine koyun. Dolandırılmışsınız veya borcunuz ödenmemiş. Seneler geçmiş paranızı alamamışsınız. Sonra zaman aşımından dolayı dava düşmüş. Sizi dolandıran kişi serbest. Zaten tutuklanmıyorlardı. Bu tür örneklerin sayısını artırmak mümkün. Bakın, bu hal iş dünyasına sıkıntı veriyor, adaletsizlik getiriyor."

Meral, reformun; iş adamlarının rekabet gücünün artırılması ve teşebbüs şevkinin korunması noktasında da çok önemli olduğuna vurgu yapıyor. TUSKON Başkanı, "Yargı reformunu çok önemli görüyoruz ve hemen uygulamaya koyulmasını savunuyoruz. Mevcut dosyaların eritilmesi, yeni dosyaların süratle sonuçlanabilir hale gelmesi zaruret. Maalesef, Türkiye bu anlamda dünyanın epey gerisinde kaldı. Biz yargı reformunu içten ve büyük bütünlükle üyelerimizin tümüyle destekliyoruz." ifadelerini kullandı.

DEİK İCRA KURULU BAŞKANI: ADALETİN SÜRATLE İŞLEMESİ ADINA TEDBİR ALINMALI

DEİK İcra Kurulu Başkanı Rona Yırcalı ise arzusunun adaletin mümkün olan kısa zamanda ve hakkaniyetli biçimde yerine gelmesi olduğunu kaydetti.

Gerek mahkemelerin, gerekse Yargıtay ve Danıştay'ın sıkıntıları olduğuna işaret eden Yırcalı, "Yargıda sorunların giderilmesi ülkemiz ve yatırımcılar için önemli. Bakın ekonomik konular da zaman zaman adaletin önüne gidiyor. Bundan şikâyetçi olanların, zarar görenlerin zararlarının vakit kaybedilmeden giderilmesi adına, adaletin sisteminin süratle işlemesi adına tedbirlerin alınmalı. Kuşkusuz daha çabuk netice alınması halinde iş adamlarının kaybı önlenecektir." değerlendirmesini yaptı.

Rona Yırcalı, günlük hayatın işleyişinin ceza davaları kadar mali davalar için de önemli olduğunu belirterek, uzayan davalar sebebiyle pek çok firmanın mallarının bağlı kaldığını, bu yüzden faaliyetlerini yürütmekte güçlük çektiğini anlattı. Dolayısıyla yargı reformunun Türkiye ekonomisi için önemli olduğunu sözlerine ekledi.

İHRACATÇILAR DA REFORMDAN YANA

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkan Vekili Mustafa Çıkrıkçıoğlu, ihracatçılar olarak hukukun zamanında tecelli etmesinden yana tavır aldıklarını, almaya devam edeceklerini aktardı. Uzayan davaları tepkiyle karşılayan Çıkrıkçıoğlu, ihracat bakımından da çok önemli konumda bulunan İzmir Limanı'ndan örnek verdi:

"İhracat ve ticareti bağlamında önemli olan İzmir Limanı 1 milyar 275 milyon dolara özelleştirildi. Kimi dernekler, örgütler gidip Danıştay'a başvurdu. Başvurunun ardından yürütmeyi durdurma kararı alındı. Tabii aradan 30 ay geçtikten sonra bu karar kaldırıldı, satışın uygun olduğuna hükmedildi. Tabii bu noktada alıcılar değişti. İzmir Limanı'nın değeri de 500 milyon dolara geriledi. Ülkemiz ne yazık ki bu yüzden 800 milyar dolar kaybetti."

Geciken adaletin sebep olduğu mağduriyetlerden dert yanan TİM Başkan Vekili Çıkrıkçıoğlu, "Zamanında tecelli etmeyen hukuk hukuk olmuyor, hukuksuzluk oluyor. Biz kurum olarak yapılacak reformun her zaman yanındayız." açıklamasını yaptı.

İTO YÖNETİM KURULU ÜYESİ: MAHKEMELER YATIRIMCININ REFLEKSLERİNE CEVAP VEREMİYOR

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Demir de Meral, Yırcalı ve Çıkrıkçıoğlu gibi yargı reformunun bir an önce yapılmasından yana. Uzayan yargı sürecinin iş adamlarının en büyük sorunu olduğunun altını çizen Demir, şunları söyledi:

"Alacak-verecek davaları uzun zaman alıyor. Tahsil sorunları görülüyor. Ticaret kuşkulu hale geliyor. Örneklerden gitmek gerekirse kiracıların davası önemli. Ev sahibi tahliyelerde sıkıntılara maruz kalıyor. Yerel mahkemelerin verdiği kararın temyizi uzun. Yapısal sorunlar söz konusu. Yargıtay'a giden dosya 8-10 ay önce sonuçlanamıyor. Nihai olarak yargı yatırımcıların reflekslerine cevap vermiyor. Reformu olumlu görüyoruz; hukuki süreci süratlendirecek, dolayısıyla ticarete olumlu katkılar sunacak ve kaygıları azaltacak, buna karşılık yatırımları artıracaktır."

Cihan