ÜSKÜP-Furkan Abdula

Makedonya'nın başkenti Üsküp'te yıllardır saatçilikle uğraşan ustalar, bu zanaatin yok olmaması için adeta zamana direniyor. 30 yıl öncesinde Üsküp'te saatçilikle uğraşanların sayısı 45 civarındayken, bugün bu sayı 12'ye kadar düşmüş durumda.

1973 yılından beri saat tamirciliğiyle uğraşan 58 yaşındaki Fadil İdriz de bu mesleği ayakta tutmaya çalışan ender isimlerden biri. İdriz, Üsküp'teki Eski Türk Çarşısı'nda 13 yaşında çırak olarak başladığı bu mesleği, neredeyse yarım asırdır sürdürüyor.

Henüz ilkokuldayken bu mesleğe çırak olarak ilk adımı atan İdriz, birçok antika saatin de bulunduğu atölyesinde 1973 yılından bugüne tamir için getirilen saatlere "hayat vermeye" devam ediyor.

AA muhabirine hikayesini anlatan İdriz, öncelikle usta-çırak geleneğine değinerek, önceleri zanaatçıların 5-6 yıllık bir çıraklık ve kalfalık sürecinden sonra usta olabildiklerini ifade etti.

Kendisinin Üsküp'te Hristiyan bir ustanın yanında 3 yıl çıraklık ve 3 yıl da kalfalık yaptığını aktaran İdriz, bu sayede saatçilik mesleğini öğrendiğini söyledi.

İdriz, 6 yıl ustasının yanında çalıştıktan sonra 1979'da saatçilik alanında ustalık diploması aldığını ve bugüne kadar da bu işle uğraşmaya devam ettiğini söyledi.

Saatçiliğin çok titizlikle ve sabırla yapılması gerektiğine işaret eden İdriz, "İnsanın sinirli olmaması lazım. Sinirli olan insan, bu zanaatı yapamaz, devam edemez." şeklinde konuştu.

Elektronik saatlerin üretilmesiyle mekanik saatlerin değerini yitirdiğini vurgulayan İdriz, Üsküp'te bu meslekle uğraşan kişilerin sayısının bugün 12 olduğunu, bunların yarısının sadece satış yaptığını, yarısının ise tamirle uğraştığını ifade etti.

Kaynak: AA