AFYONKARAHİSAR - ARİF YAVUZ

Afyonkarahisarlı gıda mühendisi Soner Çakır, 2 yıl önce memleketinde kurduğu tesiste, yıllarca yurt dışından ithal edilen sirkeleri üreterek, ülke ekonomisine katkı sağlıyor.

Çakır, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Afyonkarahisar Organize Sanayi Bölgesinde kurduğu işletmede, önceden yurt dışından Türkiye'ye ithal edilen sağlık sirkelerini üreterek, birçok ihraç etmeye başladıklarını söyledi.

Ürettikleri sirkelerin salatalarda kullanılan fabrikasyon ürünlerle karıştırılmaması gerektiğini belirten Çakır, tamamen organik üretilen sirkelerin insan sağlığına birçok faydasının olduğunu aktardı.

Çakır, işletmelerinde 30 çeşit bitkiden sirke ürettiklerine dikkati çekerek, şöyle devam etti:

"Organik sirkenin en az 1-2 yıl fıçılarda bekletilmesi gerekiyor. Ardından olgunlaşıyor ve akabinde de dolum yapılıyor. En büyük özelliği de sirkelerimizin organik meyveler toplanarak yapılması. Ürettiğimiz sirkelerin her birinin ayrı özelliği var. Ürünlerimizi kullanan insanlar bu özelliklerinden yararlanıyor. Kereviz, yulaf samanı, kozalak, lavanta, enginar, hindistan cevizi, yeşil ceviz, hurma, limon, arpa çimi, buğday çimi, kırmızı pancar, alıç gibi farklı meyve ve diğer bitkilerden sirke yapıyoruz."

Kaynak: AA