SK Group, Unit bünyesinde İran’daki enerji yatırımları alanında faaliyet gösteren Unit International Enerji A.Ş. şirketinin yüzde 30'una ortak oldu.

Galatasaray'ın eski başkanlarından Ünal Aysal’ın Yönetim Kurulu Başkanı olduğu Unit International SA tarafından, İran'da enerji yatırımları yapmak için kurulan şirketi Unit International Enerji A.Ş.'nin yüzde 30'una, Fortune 500 listesinin ilk 100'ünde yer alan Güney Koreli SK Group ortak oldu.



İran'da 5 çevrim santrali yapılacak

Çanakkale Boğaz Köprüsü'nü yapacak olan konsorsiyumda da yer alan SK Group'un yüzde 30'una ortak olduğu Unit International Enerji A.Ş., İran'da 5 bin MW kombine çevrim santralı inşa edip işletmek için kuruldu. Unit Enerji, İran'da 5 bin MW gücünde kapasiteye ulaşmak için 4 farklı lokasyonda 5 büyük çevrim santrali yapacak. Çevrim santralleri iki fazda gerçekleşecek.

İran'a 20 yıl elektrik verecek

İran Hükümeti ile anlaşması imzalanan birinci fazda 2,080 MW gücünde iki doğalgaz çevrim santrali yapılacak. İran ile üzerinde mutabakat sağlanan ikinci fazda ise 2,920 MW gücünde üç çevrim santrali devreye sokulacak. Yap-işlet modeli ile kurulacak ve Unit Enerji tarafından işletilecek 5 çevrim santralinin toplam yatırım tutarı ise 3.4 milyar Euro olacak. 3.4 milyar euro yatırım tutarı olan şirket düşünüldüğünde yüzde 30 ortaklık payının 1 milyar euro civarında olacak.

Stratejik ortaklığın başlangıcı

Ortaklık anlaşmanın imzalandığı törende konuşan Unit Grup Yönetim Kurulu Başkanı Ünal Aysal, bu ortaklığa sadece hisse satışı olarak bakılmaması gerektiğini ifade ederek, "Bu stratejik bir ortaklığın başlangıcıdır. Dünyadaki gücünü birçok alanda kanıtlamış olan SK Group ve yine aynı sektörde ve özellikle doğu Avrupa, Türkiye ve Ortadoğudaki coğrafyada adını duyuran Unit Grup beraberce çok başarılı projelere imza atacaklar.

Aysal: Temelleri 35 yıl önce attık

Unit Yönetim Kurulu Başkanı Ünal Aysal, İran'daki yatırımın temellerinin 35 yıl öncesine dayandığını ifade ederek, İran’da 1982 yılından bu yana önemli ticari işlemler ve büyük enerji projeleri gerçekleştirdiğini söyledi ve ekledi:

“Yaptığımız tüm işleri bütçesi içerisinde ve zamanında tamamladık. Hiçbir işimizde problem yaşamadık. Yeni ortağımızla birlikte bu projeleri de zamanında tamamlayarak İran halkının hizmetine sunacağız. Yeni yatırımımızla firmalarımızın güvenilirliğini ve gücünü bir kez daha göstermek istiyoruz.”

İran’da halen kurulu bulunan doğalgaz çevrim santrallerinin ortalama yüzde 32 verimlilikle çalıştığını ifade eden Aysal, Unit tarafından kurulacak doğalgaz çevrim santrallerinin ise yüzde 58’ın üzerinde verimlilikle çalışacağını ifade etti.

Güney Kore'nin en büyük üçüncü holdingi

126 şirketi bünyesinde barındıran SK Grubun dünya geneline yayılmış 113 merkezinde 30 binin üzerinde çalışanı bulunuyor. Aynı zamanda bir petrol devi olan SK, Güney Kore'nin en büyük ham petrol üreten şirketi konumunda bulunuyor. Yaklaşık 1 milyar varil ham petrol üretimi yapan şirket güneş enerjisi gibi alternatif enerji kaynaklarına da yatırım yapıyor.

Şirket başta kimya, petrol ve enerji sektörleri olmak üzere inşaat, nakliye, pazarlama, yarıiletken, yerel telefon ve internet hizmetinde de faaliyet gösteriyor.

Kaynak: DHA