Geçtiğimiz ay Somali’ye bir gemi dolusu gıda malzemesi göndererek açlıkla savaşan 3 milyon kişinin Umudu Olan Kızılay, çatışmaların, açlığın ve salgın hastalıkların pençesindeki Yemen’e de insani yardım malzemesi göndermeye hazırlanıyor. İskenderun Limanı’na demirleyen gemiye yardım malzemeleri yükleniyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başlattığı “Umudu Ol” kampanyası üzerine harekete geçen Kızılay, kuraklığa bağlı açlık çeken Afrika ülkelerine gıda sevkiyatına başladı. Yakın bir süre önce Somali’ye 13 bin ton insani yardım malzemesi sevk eden ve yaklaşık 3 milyon ihtiyaç sahibinin acil dönem gıdasını karşılayan Kızılay, benzer şekilde Yemen için de yardım gemisi göndermeye hazırlanıyor.

GEMİDE İLAÇ VAR

Güvenli gıdaya ulaşmakta zorluk çeken milyonlarca Yemenli için Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) bağışı olan 10 bin ton unu İskenderun Limanı’na demirleyen gemiye yüklemeye başlayan Kızılay, gemi ile ayrıca makarna, bebek bisküvisi ve benzeri gıda malzemelerini de sevk edecek. Koleradan binlerce insanın hayatını kaybettiği ülkeye Sağlık Bakanlığı’nın bağışı olan Sahra Hastanesi, kolerayla mücadele başta olmak üzere gerekli ilaçları da gemiyle götürecek olan Kızılay, savaşta yaralanan ve sakat kalan insanlar için TİKA’nın bağışı olan tekerlekli sandalyeleri de Yemen’e ulaştıracak

Temmuz ayının ilk haftası içerisinde demir alması planlanan geminin sonraki 6 gün içinde Yemen’e ulaşması hedefleniyor. Ülkede eş zamanlı olarak daimi temsilcilik bulundurmak için de harekete geçen Kızılay, bu ve bundan sonraya ülkeye gönderilecek insani yardım malzemelerinin adreslerine teslimini de organize edecek.

ÇARESİZLİĞİN ÖNÜNE GEÇMEK İSTİYORUZ

Ramazan ayında Somali’ye gemiyle 13.000 tonluk insani yardım malzemesi gönderildiğini hatırlatan Kızılay Genel Başkanı Dr. Kerem Dr. Kınık, “Somali’nin yanı sıra Günay Sudan’da, Yemen’de ve Afrika’nın birçok bölgesinde çok ciddi insani krizler yaşanıyor. Afrika daha çok kıtlıkla mücadele ederken, Yemen’de bu duruma çatışmalar ve salgın hastalıklar da eşlik ediyor. Yemen, kendi imkanlarıyla bu sorunları çözebilmekten maalesef çok uzak. Göndereceğiz gemi ile bu çaresizliğin önüne geçmeye, bir çocuğun, bir yaşlının daha hayatını kurtarmaya çalışacağız” diye konuştu.

KOLERAYA BİNLERCE KURBAN

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre; 27 Nisan 2017'den bu yana Yemen’de 179 bin 548 şüpheli kolera vakası görüldü ve bunlardan bin 205 kişinin hayatını kaybetti. Yemen’de iki yılı aşkın süredir süren çatışmalar nedeniyle ülke içinde yerinden edilmiş yaklaşık 3 milyon kişinin, temiz içme suyu olmaması ve atıkların toplanamaması sonucu hemen her gün koleraya yakalanma riski bulunuyor

Kaynak: HABER7.COM