İSTANBUL

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, CNN Türk'te katıldığı canlı yayında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Ankara-Haymana yolunda, eylem hazırlığında olan teröristlere yönelik gerçekleştirilen operasyona değinen Bozdağ, büyük bir felaketin önlediğini vurgulayarak, vatandaşlara "geçmiş olsun" dileklerini iletti.

Vatandaş ihbarlarının terör eylemlerini önlemede önemine işaret eden Bozdağ, "Güvenlik güçlerimiz sadece Ankara'da etkisiz hale getirilen canlı bombaları değil, bunun dışında henüz kamuoyuna mal olmamış pek çok bombalı araç eylemi ve başka eylemlere hazırlanan terör mensuplarını da yakalıyorlar." diye konuştu.

"ABD bilmiyor dersek kendimizi aldatırız"

Bozdağ, her devletin, başka devletin ne yaptığını, başka istihbarat örgütlerinin ne yaptığını bildiğine işaret ederek, Irak'ta, Suriye'de kimlerin hangi hedefler için neler yaptığının gayet iyi bilindiğini, bütün güçlerin, oradaki güçlerin farkında olduğunu belirtti.

ABD'nin hem CIA hem de FBI üzerinden FETÖ elebaşı, terörist Gülen ve başka ülkelerden teröristleri takip etmemesinin düşünülemeyeceğini vurgulayan Bozdağ, sözlerini şöyle sürdürdü:

"O yüzden ben dedim ki, 'Türkiye'de elde olan bilgi ve belgelerden daha fazlası ABD'nin elinde vardır, Fetullah Gülen'in bu darbeyi sevk ve idare ettiğine, planladığına dair.' Çok net söylüyorum, Pensilvanya'nın etrafında gecenin karanlığında uçan sineklerin cinsiyetini bilecek kadar çok net oraları takip ediyor. Herkes görüyor, gözetliyor.

Eğer biz 'Bunları ABD bilmiyor' dersek kendimizi aldatırız. ABD gibi güçlü bir devlet bunları bilir. 'Bunların arkasındadır' demiyorum ama bunlara dair istihbari bilginin ve darbe teşebbüsünden sonraki süreçte, Fetullah Gülen'in bu darbeyi planlayıp, sevk ve idaresini yaptığı, FETÖ örgütüne mensup askerler ve onlara eklemlenen diğer bazı askerlerce bu darbe teşebbüsünü gerçekleştirdiği konusunda bizim elimizdeki delillerden daha doğrudan onun irtibatını ortaya koyan istihbari bilgiler olduğuna ben inanıyorum. Çünkü aksi takdirde ABD'nin istihbaratı yok demektir. FBI veya CIA görevlerini tam yapmıyor demektir."

"Olumlu veya olumsuz bir cevap vermediler"

FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in de ifadesinin alınmasına yönelik tartışmaların hatırlatılması üzerine Bozdağ, Gülen'in iadesinin ABD'den talep edildiğini ayrıca darbe teşebbüsü ile ilgili geçici tutuklama talebinin de ABD yetkili makamlarına gönderildiğini hatırlattı.

Ek bilgi istenmesinin de tutuklama zorunluluğunu ortadan kaldırmadığına dikkati çeken Bozdağ, "ABD makamları bu maddenin ikinci fıkrasını uygulamadı. 15 Temmuz darbe teşebbüsüyle ilgili geçici tutuklama talebimizi 10 Eylül 2016'da ABD yetkili adli makamlarına ilettik. O günden bugüne kadar bize bu konuda olumlu veya olumsuz bir cevap vermediler." diye konuştu.

"ABD karşıtlığı 15 Temmuz'da sonra arttı"

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Türkiye'de ABD karşıtlığının 15 Temmuz darbe teşebbüsünden sonra büyük bir artış gösterdiğini belirterek, anketlere bakıldığında geçmişle mukayese edilmeyecek bir oranda artışın olduğunun görüldüğünü anlattı.

Artışın nedenine değinen Bozdağ, "Fetullah Gülen ile ilgili açıklamalar, yorumlar, değerlendirmeler, belki de onların kendi iç hukuku bakımından doğru olan şeyler olabilir ama Türk halkının bu değerlendirmeleri algılama biçimi bakımından onların aleyhine bir sonuç ortaya koyuyor." ifadesini kullandı.

Bozdağ, "Umarım ki ABD bir teröristi Türkiye'ye tercih etmez. Türkiye'nin dostluğunu, ittifakını, stratejik ortaklığını, Ortadoğu'da, Avrupa'da ve dünyaya Türkiye ile birlikte dayanışma içeresinde olmayı, FETÖ ile dayanışma içerisinde olmaya tercih eder." dedi.

Muhabir: Melike Kınacı

Kaynak: AA