İSTANBUL

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Dışişleri Bakanları, İsrail'in ihlalleri karşısında "Filistin halkının yanında durulması ve onlara destek olunması" gerektiğini belirtti.

Mescid-i Aksa'da yaşanan gelişmeleri ele almak üzere Türkiye'nin çağrısıyla İstanbul'da düzenlenen İİT Dışişleri Bakanları Olağanüstü İcra Komitesi Toplantısı'nda konuşan İİT Genel Sekreteri Yusuf el-Useymin, teşkilata üye ülkeleri, sivil toplum kuruluşlarını, özel sektör ve kamudaki tüm mali kurumları Kudüs halkına her türlü yardımı sunmaya çağırdı.

Useymin, "İİT, İslam Kalkınma Bankası ile Filistin'de ekonomik ve sosyal kalkınma ihtiyacını giderecek projeler yapıyor. Ayrıca İslami Dayanışma Fonu ile Filistin devletinde 27 milyon dolar maliyetli projeler finanse ediyor. Bunların içinde Kudüs'te Mescid-i Aksa'nın bakımı, sağlık sektörüne destek ve altyapı projeleri yer alıyor." dedi.

Toplantının önemine de değinen Useymin, "Toplantı, işgal üzerine kurulu bir güç olan İsrail'in Aksa'yı ele geçirme ve abluka altına alarak diğer Filistin topraklarından ayırdığı Kudüs'ü Yahudileştirme planlarıyla mücadele için İİT'ye üye ülkeler arasında koordinasyon sağlaması açısından büyük önem taşıyor." diye konuştu.

Genel Sekreter Useymin sözlerine şöyle devam etti:

"İsrail'in Doğu Kudüs'te Filistin halkına yönelik ihlallerinin sürmesi, bu ihlallerle mücadele için adım atma konusunda üye ülkelerin omuzuna ortak ve ferdi sorumluluk yüklüyor. İsrail'in Kudüs'teki ihlallerinin ve saldırılarının durması konusunda sorumluluğu üstlenmesi için uluslararası toplum ile gereken çabanın sarf edilmesi ayrıca Filistin halkına gerekli uluslararası korumanın sağlanması gerekiyor."

Filistin Dışişleri Bakanı

Toplantıda konuşan Filistin Dışişleri Bakanı Riyad el-Maliki de Filistinlilerin barışçıl protestolarla Kudüs'teki egemenliğini ve kimliğini korumak için uzun bir mücadele verdiğini söyledi.

İsrail’in geri adım atmasının Filistinlilerin zaferi olduğunu belirten Maliki "Önümüzdeki yolun zorlu olacağını biliyoruz. Netanyahu farklı şekillerle Kudüs üzerindeki etkinliğini artırmaya çalışıyor. Biz de önümüzdeki sürece hazırlıklı olmalıyız. Bu yakında tekrar edebilir ve haince ortaya konulabilir." diye konuştu.

İsrail yönetiminin, Kudüs'te provokatif önlemler alarak bir soykırım uygulamaya çalıştığına dikkati çeken Maliki, Kudüs'ün demografik yapısının bozulmaya çalışıldığını, İsrail'in Mescid-i Aksa'yı ortadan kaldırmak ve Kudüs'ü ele geçirmek için başka bölgelerden yerleşimciler getirerek kente yerleştirme çabası içinde olduğunu vurguladı.

Filistin'in askeri olarak işgaline izin vermeyeceklerini vurgulayan Maliki, Harem-i Şerif'te Yahudi modelinin dayatılmak istendiğini, ancak kendilerinin bu eylemlere karşı durarak ırkçı ve sömürgeci yaklaşıma müsaade etmeyeceklerini söyledi.

Ürdün Dışişleri Bakanı

Ürdün Dışişleri Bakanı Eymen Safadi de Harem-i Şerif'i korumanın İslam dünyasının görevi olduğunu belirterek, "işgalci kuvvetler İslam'ı değiştirmeye çalışıyor." dedi.

Toplantıda bir arada bulunmanın önemine işaret eden Safadi, "Şu kesin ki burada olmamız, İsrail'in bütün planlarını yerle bir etti. İsrail'in yapmış olduğu kanun ihlallerini gördük. İsrail bizim çabalarımız karşısında tutumunu değiştirmek zorunda kaldı. Biz kazanmış olduk." diye konuştu.

Yahudi yerleşimcilerin İsrail polisi eşliğinde Aksa'ya düzenlediği baskınların da gerilimi tırmandırdığını vurgulayan Safadi, "Kriz şu an durdu fakat daha büyük krizler patlamak üzere. Çünkü İsrail'in yaptığı birçok ihlal var. İsrail bu gerginliğe ve işgale son vermeli. Doğu Kudüs'ün istikrarlı bir şekilde Müslümanların elinde olması lazım." ifadelerini kullandı.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil el-Cubeyr de Türkiye'ye bu toplantıyı gerçekleştirdiği için teşekkür ederek sözlerine başladı.

İsrail'in Filistinlilere karşı haksız uygulamalarıyla oluşan gerginliğin "ateşe benzin dökmeye" benzeten Cubeyr, ülkesinin İsrail'in Mescid-i Aksa'nın kapılarını kapatmasını tüm dünyadaki Müslümanların duygularının açık ihlali olarak gördüğünü söyledi.

"Uluslararası toplum İsrail'e karşı Filistin halkının yanında durmalı" diyen Cubeyr, Filistinlilerin başkenti Kudüs olan bir devlet kurmaları gerektiği konusunu desteklediklerini dile getirdi.

Muhabir: Said İbicioğlu,Nazlı Yüzbaşıoğlu,Zeynep Hilal Karyağdı

Kaynak: AA