ANKARA

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 'Bugün maatteessüf ne arsıulusal örgütler ne de ülkeler, insanlığın üzerine karşıya kalmış olduğu sınamalara hal çoğaltma dair başarılı oldu' dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Çankaya Köşkü'nde verdiği Büyükelçiler Konferansı Yemeği'nde mütekellim Bakan Çavuşoğlu, arsıulusal toplumun, akıbet 20 senedir acemi global tehditleri ve bunlarla mücadele etmenin yollarını tartıştığını ve analizör arandığını söyledi.

Terörizm, yoksulluk, aşırıcılık ve yer sorunları kabil sağlam baş döndürücü mevzuda binlerce derinti yapıldığını, baş döndürücü sayıda iz ve yazı yayımlandığını dile getiren Çavuşoğlu, 'Bu sorunlarla mücadele ederken, kâffesi arsıulusal aktörlerin ortaklaşa iş yapması gerektiği dair herhangi müşterek daim uygun kaldık. Bu amaçla acemi mekanizmalar oluşturuldu, acemi firmalar kuruldu fakat üzülerek anlatım ederiz ki 2015 senesinde yaşanmış olan hadiseler, çeyrek asırlık müşterek emeğin istediğimiz kararı doğurmadığını görüyoruz. Bugün maatteessüf ne arsıulusal örgütler ne de ülkeler, insanlığın üzerine karşıya kalmış olduğu sınamalara hal çoğaltma dair başarılı oldu' niteleyerek konuştu.

'Kimi ülkeler zat vatandaşlarına zalim yıldırı örgütlerine dönüştü'

Türkiye'nin benzeyen çevresindeki birtakımı ülkelerin terörizme mağlup düştüğünü dile getiren Çavuşoğlu, şunları kaydetti:

'Kimi ülkeler ise zat vatandaşlarına zalim yıldırıcı örgütlere dönüştü. İç savaşların, ulusal sınırların dışına taştığına delil oluyoruz. Bugün Suriye'deki durumun tesiri çabucak yandaki ülkelerle sınırlanmış değil, adım adım dünyaya yayılmaya başladı. Türkiye kendisine bu krizlerin nedenleri ve beklenen neticeleri dair arsıulusal kamuoyunu zamanlıca uyardık. Suriye ve Irak'ta yaşananlara herhangi müşterek ölçüde ilgi çektik. Dünya çapında yaşanmış olan fakr ve adaletsizliği herhangi müşterek platformda gündeme getirdik. Ne eyvah ki bu çağrılarımız, muhaceret dalgaları Avrupa'nın kapısına dayandığı devir duyuldu. Haklı çıkmak olmaktan on paralık de mutlu değiliz. Bu krizleri doğuran koşullar, maatteessüf bugün de değişmedi. O sebeple 2016 senesinde da ayrımsız sorunlarla boğuşmaya bitmeme edeceğiz.'

Muhabir: Kurbani Geyik

Kaynak: AA